Egy közelgő frontrendszer előterében meleg, ma még többnyire száraz léghullámok érkeznek fölénk, ezért a nap nagy részében még több-kevesebb napsütés is várható, legfeljebb a késő délutáni óráktól növekedhet meg erősebben a felhőzet. Tovább erősödik a nappali felmelegedés, a legmagasabb hőmérsékletek elérhetik a 20-22 fokot.

Szombaton még folytatódik a kellemes hőmérsékletű idő, de napközben már megközelíti térségünket a frontrendszer, erősen megnövekszik a felhőzet és a délutáni óráktól már esőkre, záporokra is számíthatunk.

Vasárnap egy markáns hidegfront éri el hazánkat, a megerősödő, helyenként viharossá fokozódó északi széllel egyre hidegebb léghullámok érkeznek fölénk. Eleinte még előfordulhat kisebb eső, zápor, majd napközben fokozatosan csökken a csapadékhajlam.

A következő három nap időjárása Somogy megyében:

Péntek: eleinte változóan felhős, napos idő várható, majd a délutáni, esti óráktól már erősebben megnövekszik a felhőzet, de csapadék még nem valószínű. A délnyugati szél megélénkül, néhol megerősödik. A délutáni órák hőmérséklete 20-22 fok között alakul. A késő esti órákra 12-14 fok közé hűl a levegő.

Szombat: eleinte még előfordulhatnak rövid, napos időszakok, majd napközben erősen megnövekszik a felhőzet és a délutáni óráktól már esőre, záporra is számíthatunk. A délnyugati, majd később északnyugati szél megélénkül, néhol megerősödik. A reggeli órák hőmérséklete 7-9 fok között alakul. A délutáni órákra 17-19 fok közé melegszik a levegő.

Vasárnap: többnyire erősen felhős, vagy borult idő várható, helyenként azonban átmenetileg elvékonyodhat, felszakadozhat a felhőzet. Eleinte többfelé várható eső, zápor, majd a délutáni óráktól várhatóan csökken a csapadékhajlam. Az északi szél erős, időnként viharos lesz. A reggeli órák hőmérséklete 8-10 fok között alakul. A délutáni órákra 11-13 fok közé melegszik a levegő.

Távolabbi kilátások: a következő egy hétben is folytatódik a változékony, az átlagosnál hűvösebb idő. Jelentősebb javulás a hónap utolsó napjaiban kezdődhet.

 

A szerzőről

Szalinay Tibor vagyok, kaposvári fényképész. Gyerekkorom óta hobbim a meteorológia. A több évtizedes megfigyeléseimet ötvözöm az interneten ma már elérhető, profi meteorológiai modellek előrejelzéseivel. Ezek segítségével készítek prognózisokat 7-10 napra előre, lakhelyemre és környékére. Főleg az extrém időjárási helyzetek érdekelnek, úgy mint télen a nagy havazások, hófúvások, rendkívüli hidegek, nyáron pedig a kemény zivatarok, nagy felhőszakadások, tartós hőhullámok...

Címkék: talaj menti, lehűlés, időjárás, fagy, tavasz, csapadék