Ma egy hidegfront éri el hazánkat, amely várhatóan lelassul, hullámot vet felettünk, így vasárnapig meghatározza majd időjárásunkat.

Többnyire erősen felhős, vagy borult idő várható, rövid napos időszakok legfeljebb pénteken fordulhatnak majd elő. Összességében többfelé várható eső, zápor, eleinte zivatar, de a csapadék mennyisége, területi eloszlása bizonytalan. A front mögött északnyugatira fordul az áramlás, megerősödik a szél, ezzel pedig több fokkal hűvösebb levegő érkezik fölénk. Fokozatos lehűlés kezdődik, a pénteki 16-19 fok közötti maximum hőmérsékletek után, a hétvégén már nem lesz melegebb 10-12 foknál.

A több eső szombaton valószínű, vasárnap ugyanis már csökken a csapadékhajlam, de elszórt kisebb esők, záporok még továbbra is előfordulhatnak majd.

A következő három nap időjárása Somogy megyében:

null

Péntek: többnyire erősen felhős idő várható, helyenként azonban rövid napos időszakok is előfordulhatnak majd. Eleinte szórványosan, majd a délutáni órákban már egyre többfelé várható eső, zápor, zivatar. Az északnyugatira forduló szél megerősödik. A legmagasabb nappali hőmérsékletek többnyire 16-19 fok között alakulnak, az alacsonyabb értékeket a megye nyugati tájain mérhetjük majd. Késő estére 12-14 fok közé hűl a levegő.

null

Szombat: többnyire borult idő várható, csak néhol szakadozhat fel átmenetileg a felhőzet. Többfelé várható eső, zápor. Az északnyugati szél megerősödik. A reggeli órák hőmérséklete 8-10 fok között alakul. A délutáni órákra 10-12 fok közé melegszik a levegő.

null

Vasárnap: többnyire erősen felhős idő várható, helyenként azonban már rövid időre felszakadozhat a felhőzet. Eleinte még többfelé, majd napközben már csak elszórtan valószínű kisebb eső, zápor. Az északnyugati szél erős lesz. A reggeli órák hőmérséklete 8-10 fok között alakul. A délutáni órákra 11-13 fok közé melegszik a levegő.

null

Távolabbi kilátások: a jövőhét elejétől szárazabb, melegebb levegő érkezik fölénk. Erősödik a nappali felmelegedés, visszatér a kellemes idő.

A szerzőről

Szalinay Tibor vagyok, kaposvári fényképész. Gyerekkorom óta hobbim a meteorológia. A több évtizedes megfigyeléseimet ötvözöm az interneten ma már elérhető, profi meteorológiai modellek előrejelzéseivel. Ezek segítségével készítek prognózisokat 7-10 napra előre, lakhelyemre és környékére. Főleg az extrém időjárási helyzetek érdekelnek, úgy mint télen a nagy havazások, hófúvások, rendkívüli hidegek, nyáron pedig a kemény zivatarok, nagy felhőszakadások, tartós hőhullámok...

Címkék: tavasz, hidegfront, időjárás