Időjárásunkat egy tőlünk délre elhelyezkedő mediterrán ciklon alakítja. A ciklon áramlási rendszerében délnyugat felől enyhe, nedves, ugyanakkor észak felől hidegebb léghullámok érkeznek fölénk a magasban. A két levegőfajta felettünk keveredik egymással, ezért meglehetősen változékony, az átlagosnál kissé hűvösebb időre számíthatunk. Csütörtök estig több kisebb csapadékzóna is érinti majd megyénket, ezekből szórványosan várhatók esők, záporok, de nagy területre kiterjedő, jelentős csapadék nem valószínű.

A távozó és érkező felhő, illetve esőzónák között átmeneti napos időszakok is előfordulhatnak majd. A nappali hőmérsékletek többnyire 10 fok körül alakulnak majd, de a tartósan borult, esős tájakon nem lesz melegebb 7-8 foknál.

A következő három nap időjárása Somogy megyében:

Kedd: többnyire erősen felhős, vagy borult idő várható, a délutáni órákban azonban rövid napos időszakok is előfordulhatnak majd. A reggeli órákban még többfelé, napközben már csak elszórtan várható kisebb eső, zápor. Az északkeleti szél megélénkül. A délutáni órák hőmérséklete 9-11 fok között alakul. A késő esti órákra 3-5 fok közé hűl a levegő.

Szerda: nagyrészt erősen felhős, vagy borult idő várható, helyenként azonban rövid napos időszakok is előfordulhatnak majd. Eleinte csak néhol, majd a délutáni órákban már többfelé várható kisebb eső, zápor. Az északkeleti szél megerősödik. A reggeli órák hőmérséklete 1-3 fok között alakul. A délutáni órákra 8-10 fok közé melegszik a levegő.

Csütörtök: a változóan, időnként erősen felhős ég mellett, több-kevesebb napsütés is lehet. Szórványosan várhatók kisebb záporok. Az északi szél élénk, néhol erős lesz. A reggeli órák hőmérséklete 1-3 fok között alakul. A délutáni órákra 9-11 fok közé melegszik a levegő.

Távolabbi kilátások: a hétvégétől már szárazabb, egyre enyhébb léghullámok érkeznek fölénk. Több lesz a napsütés és fokozatos felmelegedés kezdődik.

 

A szerzőről

Szalinay Tibor vagyok, kaposvári fényképész. Gyerekkorom óta hobbim a meteorológia. A több évtizedes megfigyeléseimet ötvözöm az interneten ma már elérhető, profi meteorológiai modellek előrejelzéseivel. Ezek segítségével készítek prognózisokat 7-10 napra előre, lakhelyemre és környékére. Főleg az extrém időjárási helyzetek érdekelnek, úgy mint télen a nagy havazások, hófúvások, rendkívüli hidegek, nyáron pedig a kemény zivatarok, nagy felhőszakadások, tartós hőhullámok...

Címkék: ciklon, eső, enyhülés, tavasz, csapadék, időjárás