Ma még egy anticiklon alakítja időjárásunkat, ezért csendes, száraz, többnyire napos időre számíthatunk. Az anticiklon fölé enyhébb levegő is érkezik, ennek köszönhetően tovább erősödik a nappali felmelegedés, a délutáni órákban már 12-14 fok közötti maximum hőmérsékleteket mérhetünk majd.

A hétvégétől nyugatira fordul felettünk az áramlás, amellyel már váltakozó nedvességtartalmú, de továbbra is enyhe léghullámok érkeznek fölénk, így kissé változékonyabbra fordul az idő. Szombaton egy gyenge hidegfront érinti hazánkat, hatására megélénkül a szél és itt-ott kisebb záporok is előfordulhatnak majd. A front nem hoz magával jelentős lehűlést, legfeljebb 1-2 fokkal mérséklődik a nappali felmelegedés.

Vasárnap már ismét melegebb levegő érkezik fölénk, erősödik a nappali felmelegedés.

A következő három nap időjárása Somogy megyében:

null

Péntek: változóan felhős, napos idő várható, csapadék nem lesz. A nyugati, délnyugati szél megélénkül. A délutáni órák hőmérséklete 12-14 fok között alakul. Késő estére 3-5 fok közé hűl a levegő.

null

Szombat: a változóan, időnként erősen felhős ég mellett, több-kevesebb napsütésre is számíthatunk. Néhol előfordulhat jelentéktelen zápor. Az északnyugati szél megerősödik. A reggeli órák hőmérséklete 1-3 fok között alakul. A délutáni órákra 10-12 fok közé melegszik a levegő.

null

Vasárnap: a változóan, időnként erősen gomolyfelhős ég mellett, több-kevesebb napsütésre is számíthatunk. Csapadék nem valószínű. A délnyugati szél megerősödik. A reggeli órák hőmérséklete 0 fok körül alakul, többfelé lehet talaj menti fagy, a délutáni órákra 12-14 fok közé melegszik a levegő.

null

Távolabbi kilátások: a jövőhét elejéig még folytatódik az átlagosnál enyhébb idő, majd ezt követően északi áramlással már ismét hűvösebb, nedvesebb levegő érkezik fölénk. Keddtől mérséklődik a nappali felmelegedés és többfelé várható csapadék.

A szerzőről

Szalinay Tibor vagyok, kaposvári fényképész. Gyerekkorom óta hobbim a meteorológia. A több évtizedes megfigyeléseimet ötvözöm az interneten ma már elérhető, profi meteorológiai modellek előrejelzéseivel. Ezek segítségével készítek prognózisokat 7-10 napra előre, lakhelyemre és környékére. Főleg az extrém időjárási helyzetek érdekelnek, úgy mint télen a nagy havazások, hófúvások, rendkívüli hidegek, nyáron pedig a kemény zivatarok, nagy felhőszakadások, tartós hőhullámok...

Címkék: enyhe, felmelegedés, időjárás