Egy mediterrán ciklon áramlási rendszerében nedves léghullámok érkeznek fölénk, ezért ma borongós, időnként csapadékos időjárás várható. A ciklon hátoldalán megerősödik az északi szél, így a délutáni órákban várható 10-12 fok közötti hőmérsékleteket a ténylegesnél hűvösebbnek érezzük majd.

Szombatra már eltávolodik térségünkből a ciklon, de mögötte továbbra is váltakozó nedvességtartalmú léghullámok érkeznek fölénk, ezért a hétvégén is folytatódik a meglehetősen változékony idő. Az időnként erősen megnövekvő felhőzetből szórványosan várhatók újabb esők záporok, emellett azonban rövid napos időszakok is előfordulhatnak majd.

A következő három nap időjárása Somogy megyében:

Péntek: többnyire erősen felhős, vagy borult idő várható, csak néhol szakadozhat fel a felhőzet. Szórványosan várható eső, zápor. Az északi szél élénk, időnként erős lesz. A délutáni órák hőmérséklete 10-12 fok között alakul. Késő estére 6-8 fok közé hűl a levegő.

Szombat: a változóan, gyakran erősen felhős ég mellett, rövid napos időszakok is előfordulhatnak majd. Eleinte többfelé, majd később szórványosan várhatók kisebb eső, záporok. Az északi szél élénk, időnként erős lesz. A reggeli órák hőmérséklete 3-5 fok között alakul. A délutáni órákra 10-12 fok közé melegszik a levegő.

Vasárnap: az erősen felhős ég mellett, rövid napos időszakok is előfordulhatnak majd. Szórványosan várható kisebb eső, zápor. Az északkeleti szél élénk, időnként erős lesz. A reggeli órák hőmérséklete 4-6 fok között alakul. A délutáni órákra 10-12 fok közé melegszik a levegő.

Távolabbi kilátások: a jövőhét elején hidegebb léghullámok érkeznek fölénk, így mérséklődik a nappali felmelegedés, ugyanakkor erősödik az éjszakai lehűlés.

A szerzőről

Szalinay Tibor vagyok, kaposvári fényképész. Gyerekkorom óta hobbim a meteorológia. A több évtizedes megfigyeléseimet ötvözöm az interneten ma már elérhető, profi meteorológiai modellek előrejelzéseivel. Ezek segítségével készítek prognózisokat 7-10 napra előre, lakhelyemre és környékére. Főleg az extrém időjárási helyzetek érdekelnek, úgy mint télen a nagy havazások, hófúvások, rendkívüli hidegek, nyáron pedig a kemény zivatarok, nagy felhőszakadások, tartós hőhullámok...

Címkék: időjárás, március, eső