Északi áramlással ma szárazabb, kissé hidegebb léghullámok érkeznek fölénk a magasban, ezért kevesebb lesz a felhő, több-kevesebb napsütésre is számíthatunk. Csütörtöktől azonban egy mediterrán ciklon áramlási rendszerébe kerülünk, változékonyabbra fordul az idő. Eleinte még előfordulhat kevés napsütés, majd napközben már megközelíti térségünket a ciklon csapadékzónája, hatására erősen megnövekszik a felhőzet és a délutáni órákban már kisebb eső, zápor is előfordulhat majd. Csütörtökön kissé erősödik a nappali felmelegedés, a legmagasabb délutáni hőmérsékletek elérhetik a 12 fokot.

Pénteken felettünk lesz a ciklon csapadékzónája, ezért többnyire borult idő várható, többfelé esővel, záporral. Átmenetileg kissé visszaesik a hőmérséklet.

A következő három nap időjárása Somogy megyében:

Szerda: változóan felhős, napos idő várható, csapadék nem valószínű. Az északi szél megélénkül. A délutáni órák hőmérséklete 9-11 fok között alakul. Késő estére 3-5 fok közé hűl a levegő.

Csütörtök: eleinte még lehetnek napos időszakok, majd napközben dél felől megnövekszik a felhőzet és szórványosan számíthatunk kisebb esőre, záporra. Az északi szél megélénkül. A reggeli órák hőmérséklete 0,+2 fok között alakul. A délutáni órákra 10-12 fok közé melegszik a levegő.

Péntek: többnyire erősen felhős, vagy borult idő várható, csak néhol szakadozhat fel a felhőzet. Többfelé várható eső, zápor. Az északi szél élénk, időnként erős lesz. A reggeli órák hőmérséklete 3-5 fok között alakul. A délutáni órákra 7-10 fok közé melegszik a levegő.

Távolabbi kilátások: a következő egy hétben is folytatódik a változékony idő. A több-kevesebb napsütés mellett, gyakran lesz erősen felhős az ég és szórványosan kell számítani záporok kialakulására. Eleinte enyhe idő várható, majd a hónap közepétől lehűlés valószínű.

A szerzőről

Szalinay Tibor vagyok, kaposvári fényképész. Gyerekkorom óta hobbim a meteorológia. A több évtizedes megfigyeléseimet ötvözöm az interneten ma már elérhető, profi meteorológiai modellek előrejelzéseivel. Ezek segítségével készítek prognózisokat 7-10 napra előre, lakhelyemre és környékére. Főleg az extrém időjárási helyzetek érdekelnek, úgy mint télen a nagy havazások, hófúvások, rendkívüli hidegek, nyáron pedig a kemény zivatarok, nagy felhőszakadások, tartós hőhullámok...

Címkék: időjárás, ciklon, enyhülés, tél, eső, tavasz, csapadék