Folytatódik a rendkívül változékony, összességében az átlagosnál enyhébb idő. Ciklonok áramlási rendszerében változó hőmérsékletű és nedvességtartalmú léghullámok érkeznek fölénk. A frontok, illetve a hozzájuk kapcsolódó csapadékzónák 24-36 óránkén érik el térségünket, összességében jelentős mennyiségű esőket, záporokat okozva. Pénteken lassan elhagyja megyénket a ciklon csapadékzónája, mögötte már valamivel szárazabb levegő érkezik fölénk, megkezdődik a felhőzet elvékonyodása, felszakadozása.

Szombattól egy ciklon előoldalán már ismét délnyugatira fordul felettünk az áramlás, amellyel egyre enyhébb léghullámok érkeznek fölénk. Erősödik a nappali felmelegedés, a délutáni órákban 12-14 fok közötti maximum hőmérsékleteket mérhetünk majd. Átmenetileg szárazabbra fordul az idő, csak néhol alakulhat ki egy-egy futó zápor. Vasárnaptól az enyheség mellé már ismét nedvesebb léghullámok érkeznek, többfelé kell számítani esőkre, záporokra.

A következő három nap időjárása Somogy megyében:

Péntek: többnyire erősen felhős, vagy borult idő várható, legfeljebb a délutáni óráktól szakadozhat fel a felhőzet. Eleinte még többfelé lehet eső, havas eső, majd napközben csökken a csapadékhajlam. Az északnyugati szél megerősödik, néhol viharossá fokozódik. A délutáni órák hőmérséklete 6-8 fok között alakul, de az egész nap borult tájakon ennél hűvösebb is lehet. A késő esti órákra 2-4 fok közé hűl a levegő.

Szombat: a változóan, időnként erősen felhős ég mellett, rövid napos időszakok is lehetnek. Legfeljebb néhol alakulhat ki jelentéktelen zápor. A délnyugati szél megélénkül. A reggeli órák hőmérséklete 0,+2 fok között alakul. A délutáni órákra 12-14 fok közé melegszik a levegő.

Vasárnap: többnyire erősen felhős idő idő várható, helyenként azonban rövid napos időszakokra is számíthatunk. Eleinte többfelé, majd a délutáni órákban szórványosan várhatók esők, záporok. A délnyugati szél megerősödik. A reggeli órák hőmérséklete 5-7 fok között alakul. A délutáni órákra 10-12 fok közé melegszik a levegő.

Távolabbi kilátások: a jövőhét közepéig folytatódik a változékony, gyakran csapadékos idő, keddig összességében jelentős mennyiségű esőre számíthatunk. Szerdától szárazabb léghullámok érkeznek fölénk.

A szerzőről

Szalinay Tibor vagyok, kaposvári fényképész. Gyerekkorom óta hobbim a meteorológia. A több évtizedes megfigyeléseimet ötvözöm az interneten ma már elérhető, profi meteorológiai modellek előrejelzéseivel. Ezek segítségével készítek prognózisokat 7-10 napra előre, lakhelyemre és környékére. Főleg az extrém időjárási helyzetek érdekelnek, úgy mint télen a nagy havazások, hófúvások, rendkívüli hidegek, nyáron pedig a kemény zivatarok, nagy felhőszakadások, tartós hőhullámok...

Címkék: ciklon, eső, enyhül, tél, csapadék, havazás, tavasz, , időjárás