Rendkívül változékonyan alakul a jövőhét időjárása, a kezdeti nyugodt, csendes után egyre csapadékosabbra, szelesebbre fordul az idő.
Az Észak-Európa felett haladó hatalmas kiterjedésű ciklonról kedden egy úgynevezett peremciklon fűződik le, amely a továbbiakban éppen a Kárpát-medence felett mélyülhet majd ki. Mivel a ciklonközpont felettünk, illetve a közelünkben halad majd el, ezért bőséges csapadékra és viharos, erejű szélre számíthatunk.

A ciklon csapadékzónája várhatóan kedd este éri el hazánkat, így egyre többfelé kezdődik esőzés. Csütörtök reggelig szeszélyes területi eloszlásban akár 20-40 mm eső is hullhat. Szerdán a Dunántúl nagy része a ciklon hátoldalára kerül, ennek hatására nagy területen fokozódik viharossá az északnyugati szél. Néhol a 100 km/h sebességet meghaladó széllökések is előfordulhatnak majd.

A nagy szél, valamit nedvességgel telített talajra érkező újabb kiadós csapadék helyenként kisebb-nagyobb károkat is okozhat majd.
Csütörtökre áthalad felettünk a csapadékzóna, átmenetileg csendesebb idő várható, majd pénteken újabb ciklon ér el bennünket.

Megjegyzés: az előrejelzés a szokásosnál jóval bizonytalanabb. Előfordulhat, hogy a szerdára érkező ciklon pályája időközben módosul, ez esetben csak érintené hazánkat, ami jóval kevesebb csapadékkal, illetve a vártnál gyengébb széllel járna.

null

1. Ábra: az Észak-Európa feletti anyaciklonról egy kisebb peremciklon válik le, ami szerdára éppen hazánk fölé helyeződik.

null

2. Ábra: a legerősebb csapadék szerda délután lesz felettünk. Ekkor nagy mennyiségű, intenzív esőzés várható.

null

3. Ábra: szerdán felettünk lehet a ciklon középpontja. ( 990hPa) A Dunántúlon, viharos, néhol orkán erejű északnyugati szél valószínű.

null

4. Ábra: Szerdától péntekig akár 20-40 mm eső is lehullhat összességében. A több csapadék a dunántúli tájakon lehet majd.

A szerzőről

Szalinay Tibor vagyok, kaposvári fényképész. Gyerekkorom óta hobbim a meteorológia. A több évtizedes megfigyeléseimet ötvözöm az interneten ma már elérhető, profi meteorológiai modellek előrejelzéseivel. Ezek segítségével készítek prognózisokat 7-10 napra előre, lakhelyemre és környékére. Főleg az extrém időjárási helyzetek érdekelnek, úgy mint télen a nagy havazások, hófúvások, rendkívüli hidegek, nyáron pedig a kemény zivatarok, nagy felhőszakadások, tartós hőhullámok...

Címkék: szél, vihar, időjárás, eső