Egy ciklon előoldalán ma még viszonylag száraz, igen enyhe léghullámok érkeznek a Kárpát-medence fölé. Tovább erősödik a nappali felmelegedés, a kora délutáni órákban többfelé mérhetünk majd 15 fok körüli maximum hőmérsékleteket. A tartósabban napos, szélmentes helyeken akár 16-17 fok is előfordulhat.

Szerdán már egy hidegfronthoz kapcsolódó csapadékzóna éri el térségünket, erősen megnövekszik a felhőzet és egyre többfelé várható eső, zápor. A csütörtök reggeli órákig helyenként 15-20 mm eső is hullhat.

Csütörtök virradóra át is halad felettünk a hidegfront, egyre nagyobb területeken szakadozik fel a felhőzet. A megerősödő északnyugati széllel néhány fokkal hidegebb levegő érkezik fölénk, átmenetileg visszaesik a hőmérséklet, de még így is enyhébb idő lesz az ilyenkor szokásosnál.

A következő három nap időjárása Somogy megyében:

kedd.jpg

Kedd: a változóan felhős ég mellett, több-kevesebb napsütésre is számíthatunk. A délnyugati szél megélénkül, időnként megerősödik. A délutáni órák hőmérséklete 14-16 fok között alakul. Késő estére 8-10 fokig hűl a levegő.

szerda.jpg

Szerda: erősen felhős, vagy borult idő várható, többfelé esővel, záporral. A délnyugati, majd a későbbiekben északnyugati szél megerősödik. A reggeli órák hőmérséklete 6-8 fok között alakul. A délutáni órákra 10-12 fok közé melegszik a levegő.

cs

Csütörtök: napközben csökken a felhőzet, több-kevesebb napsütésre is számíthatunk. Néhol előfordulhat futó zápor. Az északnyugati szél erős lesz. A reggeli órák hőmérséklete 1-3 fok között alakul. A délutáni órákra 7-9 fok közé melegszik a levegő.

egyhetes.jpg

Távolabbi kilátások: a következő egy hétben is folytatódik a változékony, összességében igen enyhe idő. Az átmeneti kisebb lehűlés után, a hétvégén már újabb felmelegedés várható.

A szerzőről

Szalinay Tibor vagyok, kaposvári fényképész. Gyerekkorom óta hobbim a meteorológia. A több évtizedes megfigyeléseimet ötvözöm az interneten ma már elérhető, profi meteorológiai modellek előrejelzéseivel. Ezek segítségével készítek prognózisokat 7-10 napra előre, lakhelyemre és környékére. Főleg az extrém időjárási helyzetek érdekelnek, úgy mint télen a nagy havazások, hófúvások, rendkívüli hidegek, nyáron pedig a kemény zivatarok, nagy felhőszakadások, tartós hőhullámok...

Címkék: enyhe, február, tavasz, felmelegedés, időjárás