Megérkezett a CFS modell hosszútávú, anomália előrejelzése februárra.
A modell, amely az előzőekben meglehetősen jól teljesített, pozitív anomáliával, azaz összességen az átlagosnál enyhébb idővel számol.

Ha megnézzük a CFS csapadék anomália előrejelzését, ( 2. ábra ) akkor láthatjuk, hogy a csapadék zöme Európa északnyugati, északi területei fölé koncentrálódhat majd. Ezek alapján feltételezhető, hogy ismét aktív lesz az atlanti ciklontevékenység, ami a Kárpát-medencére nézve többnyire előoldali, enyhe áramlásokat jelentenek. Időnként átmenetileg gyengülhetnek ezek a ciklonok, ilyenkor felettünk délnyugatiról északnyugatira fordulhat majd az áramlás, amellyel grönlandi eredetű, hidegebb léghullámok érkeznek fölénk. Ezek a légtömegek azonban, tulajdonságuktól fogva, főleg a magasban okoznak jelentősebb lehűlést, a levegő alsóbb rétegeiben nem hoznak magukkal igazi télies hőmérsékleteket.

Ugyanakkor fontos megemlíteni, hogy Európa északkeleti tájain, valamint Szibériában, az elmúlt hetekben jelentős hófelhalmozódás történt, a vastag hófelszín felett pedig igen hideg levegő helyezkedik el.
Megfelelő nyomás elrendeződések hatására, a brit-ciklonok tartósabb gyengülésével, ez a nagy tömegű, hideg levegő, márciusig még beleszólhat időjárásunkba.

Megjegyzés: a hosszútávú előrejelzés a szokásosnál bizonytalanabb, ezért csak jelzésértékű. Az előrejelzés egy része a CFS anomália modell január 28-i frissítése alapján készült.

null

A CFS modell hőmérsékleti anomália előrejelzése februárra.

null

A CFS modell csapadék anomália előrejelzése februárra.

null

Európa északnyugati területei felett hatalmas ciklonok örvénylenek. A kontinens nagy része, köztük a Kárpát-medence is ezen ciklonok előoldali, enyhe áramlásába tartozik. A meleg nyugati, délnyugati áramlás Oroszország európai területei fölé is eljut majd.

null

Jégkiterjedés és hóborítottság a január 28-i adatok alapján. A tőlünk északkeletre kialakult nagy kiterjedésű, vastag hótakaró, illetve az e felett elhelyezkedő igen hideg kontinentális levegő, "hűtőház" effektusként hat hazánk időjárására. Ez a nagy tömegű, hideg levegő, március végéig még beleszólhat időjárásunkba.

A szerzőről

Szalinay Tibor vagyok, kaposvári fényképész. Gyerekkorom óta hobbim a meteorológia. A több évtizedes megfigyeléseimet ötvözöm az interneten ma már elérhető, profi meteorológiai modellek előrejelzéseivel. Ezek segítségével készítek prognózisokat 7-10 napra előre, lakhelyemre és környékére. Főleg az extrém időjárási helyzetek érdekelnek, úgy mint télen a nagy havazások, hófúvások, rendkívüli hidegek, nyáron pedig a kemény zivatarok, nagy felhőszakadások, tartós hőhullámok...

Címkék: február, előrejelzés, időjárás