Európa északnyugati területei felett hatalmas ciklonok örvénylenek, hazánk pedig ezen képződmények előoldali, meleg áramlásába tartozik. Nyugati, délnyugati áramlással váltakozó nedvességtartalmú, igen enyhe léghullámok érkeznek fölénk, ezért folytatódik a többnyire változékony, az átlagosnál több mint 10 fokkal melegebb idő.

A következő napokban napos és erősen felhős időszakok váltogatják majd egymást. Elszórtan előfordulhatnak kisebb záporok, de jelentős csapadék sehol sem várható. Az éjszakák már egyre inkább fagymentesek lesznek, napközben pedig többnyire 10 fok feletti maximum hőmérsékletek várhatók, ennél hűvösebb csak a tartósan ködös, ködfelhős tájakon lehet majd.

A következő három nap időjárása Somogy megyében:

Szerda: a változóan, időnként erősen felhős ég mellett, hosszabb-rövidebb napos időszakokra is számíthatunk. Néhol tartósan ködös időszakok is előfordulhatnak majd. Csapadék nem valószínű. A délnyugati szél megélénkül. A délutáni órák hőmérséklete 7-10 fok között alakul. A késő esti órákra 2-4 fok közé hűl a levegő.

Csütörtök: változóan felhős idő várható, több-kevesebb napsütéssel. Csapadék nem valószínű. A délnyugati szél megélénkül. A reggeli órák hőmérséklete 1-3 fok között alakul, néhol köd is képződhet. A délutáni órákra 10-13 fok közé melegszik a levegő.

Péntek: a reggeli óráktól átmenetileg erősen megnövekszik, majd délutántól ismét csökken a felhőzet. Szórványosan előfordulhatnak kisebb záporok. A nyugati, északnyugati szél megélénkül, néhol megerősödik. A reggeli órák hőmérséklete 2-4 fok között alakul. A délutáni órákra 8-10 fok közé melegszik a levegő.

Távolabbi kilátások: a következő egy hétben is folytatódik a szokatlanul enyhe idő. A jövőhét elején nem lesznek a ritkák a 14-15 fokos nappali hőmérsékletek sem.

A szerzőről

Szalinay Tibor vagyok, kaposvári fényképész. Gyerekkorom óta hobbim a meteorológia. A több évtizedes megfigyeléseimet ötvözöm az interneten ma már elérhető, profi meteorológiai modellek előrejelzéseivel. Ezek segítségével készítek prognózisokat 7-10 napra előre, lakhelyemre és környékére. Főleg az extrém időjárási helyzetek érdekelnek, úgy mint télen a nagy havazások, hófúvások, rendkívüli hidegek, nyáron pedig a kemény zivatarok, nagy felhőszakadások, tartós hőhullámok...

Címkék: olvadás, havazás, lehűlés, , tél, fagy, időjárás