Az Atlanti-óceán felett ciklonok örvénylenek, a Kárpát-medence pedig egyre inkább ezek előoldali áramlásába kerül. Nyugati, délnyugati áramlással váltakozó nedvességtartalmú, egyre enyhébb léghullámok érkeznek fölénk.

A következő időszakban további jelentős enyhülés várható, az időjárás változékony jellege azonban megmarad. Időnként gyenge csapadékzónák érnek el bennünket, ezekből kisebb esők, záporok ugyan előfordulhatnak majd, de jelentős csapadék már nem várható. Tovább mérséklődik az éjszakai lehűlés, már csak jelentéktelen fagyok fordulhatnak elő, napközben pedig a hét közepén már 7-8 fokos maximum hőmérsékletek is előfordulhatnak majd.

A következő három nap időjárása Somogy megyében:

Hétfő: többnyire erősen felhős idő várható, legfeljebb néhol süthet ki rövidebb időre a nap. Többfelé valószínű kisebb eső, zápor, a reggeli órákban ónos eső. A délnyugati szél megélénkül. A délutáni órákra 3-5 fok közé melegszik a levegő. A késő esti órákra 0,+2 fok közé hűl a levegő.

Kedd: a gyakran erősen felhős ég mellett, csak rövid napos időszakok lehetnek. Néhol tartósan ködös időszakok is előfordulhatnak majd. A délnyugati szél gyenge lesz. A reggeli órák hőmérséklete 0,-2 fok között alakul, többfelé képződhet köd. A délutáni órákra 4-7 fok közé melegszik a levegő, az alacsonyabb értékek a ködös tájakon lesznek.

Szerda: a változóan, gyakran erősen felhős ég mellett, rövidebb napos időszakok is lehetnek. Néhol tartósabban ködös időszakok is előfordulhatnak majd. A délnyugati szél gyenge lesz. A reggeli órák hőmérséklete 0 fok körül alakul, többfelé képződhet köd. A délutáni órákra 5-8 fok közé melegszik a levegő.

Távolabbi kilátások: január végéig már folytatódik az átlagosnál jóval enyhébb idő. A hét második felében már 10 fok feletti nappali hőmérsékletek várhatók.

A szerzőről

Szalinay Tibor vagyok, kaposvári fényképész. Gyerekkorom óta hobbim a meteorológia. A több évtizedes megfigyeléseimet ötvözöm az interneten ma már elérhető, profi meteorológiai modellek előrejelzéseivel. Ezek segítségével készítek prognózisokat 7-10 napra előre, lakhelyemre és környékére. Főleg az extrém időjárási helyzetek érdekelnek, úgy mint télen a nagy havazások, hófúvások, rendkívüli hidegek, nyáron pedig a kemény zivatarok, nagy felhőszakadások, tartós hőhullámok...

Címkék: havazás, ónos, eső, fagy, tél, , időjárás