A Kárpát-medence felett nyugati, délnyugati áramlás alakul ki, mellyel több hullámban váltakozó nedvességtartalmú, egyre enyhébb levegő érkezik fölénk. A következő napokban tehát további enyhülésre számíthatunk, de az időjárás változékony jellege megmarad. Időnként gyenge csapadékzónák érhetnek el minket, ezekből átmeneti kisebb esők, záporok előfordulhatnak majd, de számottevő csapadék szerdáig nem valószínű.

Az éjszakák általában gyengén fagyosak lesznek, napközben pedig kevéssel 5 fok feletti maximum hőmérsékletek várhatók, legfeljebb kedden, a tartósan ködös, borult tájakon alakulhat jóval alacsonyabban a hőmérséklet.

A következő három nap időjárása Somogy megyében:

null

Vasárnap: eleinte még előfordulhat kisebb hószállingózás, szitálás, majd napközben felszakadozik a felhőzet, délután több-kevesebb napsütés is lehet. A nyugati szél megélénkül. A délutáni órák hőmérséklete 3-5 fok között alakul. Késő estére 0 fokig hűl a levegő.

null

Hétfő: a változóan, időnként erősen felhős ég mellett, rövid napos időszakok is lehetnek. Elszórtan előfordulhat kisebb eső, esetleg néhol a reggeli órákban ónos eső. A délnyugati szél megélénkül. A reggeli órák hőmérséklete -1,-3 fok között alakul. A délutáni órákra 3-5 fokig melegszik a levegő.

null

Kedd: többnyire felhős, párás, néhol tartósan ködös idő várható, helyenként azonban felszakadozhat a felhőzet, rövid napos időszakok is lehetnek. A délnyugati szél gyenge lesz. A reggeli órák hőmérséklete 0,-2 fok között alakul, többfelé képződhet köd. A délutáni órákra 4-6 fok közé melegszik a levegő, de a ködös tájakon 3 fok várható.

null

Távolabbi kilátások: a következő egy hétben kissé változékony, az átlagosnál jóval enyhébb időre számíthatunk.

A szerzőről

Szalinay Tibor vagyok, kaposvári fényképész. Gyerekkorom óta hobbim a meteorológia. A több évtizedes megfigyeléseimet ötvözöm az interneten ma már elérhető, profi meteorológiai modellek előrejelzéseivel. Ezek segítségével készítek prognózisokat 7-10 napra előre, lakhelyemre és környékére. Főleg az extrém időjárási helyzetek érdekelnek, úgy mint télen a nagy havazások, hófúvások, rendkívüli hidegek, nyáron pedig a kemény zivatarok, nagy felhőszakadások, tartós hőhullámok...

Címkék: előrejelzés, szalinay, időjárás