A következő napokban nyugatira, délnyugatira fordul felettünk az áramlás, amellyel több hullámban óceáni eredetű, egyre enyhébb léghullámok érkeznek fölénk, így fokozatos felmelegedés kezdődik.
Szombaton azonban még hamisítatlan téli időre számíthatunk. Napközben egy melegfront csapadékzónája éri el megyénket, erősen megnövekszik a felhőzet és a délutáni, esti óráktól egyre többfelé kezdődik havazás, hószállingózás. Vasárnap hajnalig szeszélyes területi eloszlásban, általában 0-4 cm friss hó hullhat, a nagyobb mennyiség a megye északnyugati tájain várható. Napközben folytatódik a fagyos idő, a hőmérsékletek többnyire -1,-3 fok között alakulnak majd. Vasárnap reggel még lehet kisebb hószállingózás, majd nyugat felől felszakadozik a felhőzet. A szombatihoz képest már jelentősen enyhül az idő, így a lehullott hó mindenütt olvasni fog.
Hétfőn folytatódik az enyhülés, de átmenetileg ismét nedvesebb levegő érkezik fölénk, ekkor már többnyire folyékony halmazállapotú csapadék valószínű.

A következő három nap időjárása Somogy megyében:

null

Szombat: eleinte még lehet kevés napsütés, majd napközben beborul az ég és a délutáni, esti órákban egyre többfelé várható kisebb havazás, hószállingózás. A délnyugati szél megélénkül. A délutáni órák hőmérséklete -1,-3 fok között alakul. A késő esti órákra -2,-4 fok közé hűl a levegő.

null

Vasárnap: eleinte még lehet kisebb hószállingózás, esetleg havas eső, majd napközben felszakadozik a felhőzet, helyenként a nap is kisüthet majd. A nyugati szél megélénkül. A reggeli órák hőmérséklete -2,-4 fok között alakul. A délutáni órákra 1-3 fok közé melegszik a levegő.

null

Hétfő: eleinte megnövekszik, majd a délutáni órákban ismét csökken a felhőzet. Elszórtan előfordulhat kisebb zápor, esetleg rövid ideig tartó ónos eső. A délnyugati szél megélénkül. A reggeli órák hőmérséklete -1,-3 fok között alakul. A délutáni órákra 3-5 fok közé melegszik a levegő.

null

Távolabbi kilátások: a jövőhéten további jelentős enyhülés várható, a hét második felében már 10 fok feletti nappali hőmérsékletek várhatók.

Vasárnap hajnalig 0-4 cm friss hó hullhat. A nagyobb ( 3-4 cm körüli ) hó a megye északi, északnyugati tájain hullhat.

A szerzőről

Szalinay Tibor vagyok, kaposvári fényképész. Gyerekkorom óta hobbim a meteorológia. A több évtizedes megfigyeléseimet ötvözöm az interneten ma már elérhető, profi meteorológiai modellek előrejelzéseivel. Ezek segítségével készítek prognózisokat 7-10 napra előre, lakhelyemre és környékére. Főleg az extrém időjárási helyzetek érdekelnek, úgy mint télen a nagy havazások, hófúvások, rendkívüli hidegek, nyáron pedig a kemény zivatarok, nagy felhőszakadások, tartós hőhullámok...

Címkék: január, szalinay, időjárás