A Kárpát-medence időjárását egy anticiklon, illetve az északi áramlással fölénk érkező száraz, hideg léghullámok együttes hatása alakítja. A következő napokban folytatódik a hideg téli idő, az időszak elején még sok napsütéssel. Ismét erősödik az éjszakai lehűlés, péntek és szombat hajnalban helyenként kevéssel -10 fok alá is hűlhet a levegő.

Szombattól jelentős változás kezdődik időjárásunkban, nyugatira, délnyugatira fordul felettünk az áramlás, amellyel már enyhébb, nedvesebb levegő érkezik fölénk. Napközben erősen megnövekszik a felhőzet és az esti órákig egyre többfelé várható hószállingózás, kisebb havazás.

Jelentős hó nem valószínű, de vasárnap reggelig helyenként lepel, vagy 1-2 cm hóréteg is kialakulhat majd. Az enyhülés egyelőre csak a magasban érezteti hatását, 2 méteren továbbra is gyengén fagyos idő várható.

A következő három nap időjárása Somogy megyében:

Csütörtök: a változóan felhős ég mellett, több-kevesebb napsütésre is számíthatunk. Néhol előfordulhat hószállingózás. Az északi szél megélénkül. A délutáni órák hőmérséklete 0 fok körül alakul. A késő esti órákra -3,-5 fok közé hűl a levegő.

Péntek: túlnyomóan napos, száraz idő várható. Az északi szél megélénkül. A reggeli órák hőmérséklete -7,-10 fok között alakul. A délutáni órákra 0,-2 fok közé melegszik a levegő.

Szombat: erősen megnövekszik a felhőzet és a délutáni óráktól egyre többfelé várható kisebb havazás, hószállingózás. A délnyugati szél megélénkül. A reggeli órák hőmérséklete -7,-10 fok között alakul. A délutáni órákra 0,-2 fok közé melegszik a levegő.

Távolabbi kilátások: a jövőhét elején folytatódik az enyhülés, a hét közepén már 5 fok feletti nappali hőmérsékletek várhatók és éjszakánként is egyre gyengébb fagyokra számíthatunk.

A szerzőről

Szalinay Tibor vagyok, kaposvári fényképész. Gyerekkorom óta hobbim a meteorológia. A több évtizedes megfigyeléseimet ötvözöm az interneten ma már elérhető, profi meteorológiai modellek előrejelzéseivel. Ezek segítségével készítek prognózisokat 7-10 napra előre, lakhelyemre és környékére. Főleg az extrém időjárási helyzetek érdekelnek, úgy mint télen a nagy havazások, hófúvások, rendkívüli hidegek, nyáron pedig a kemény zivatarok, nagy felhőszakadások, tartós hőhullámok...

Címkék: havazás, , fagy, lehűlés, tél, időjárás