A Kárpát-medencében nyugalomba jutó hideg levegő fölé átmenetileg kissé enyhébb, nedvesebb léghullámok érkeznek. A következő két napban kissé változékonyabbra fordul az idő, de számottevő havazás, illetve enyhülés nem várható.

Szerdán és csütörtökön a napsütés mellett már időnként megnövekedhet a felhőzet, de hószállingózás, kisebb hózápor csak néhol fordulhat majd elő. A több felhő miatt kissé gyengül az éjszakai lehűlés, napközben azonban továbbra is 0 fok körüli maximum hőmérsékletek várhatók. Csütörtök estétől már szárazabb, hidegebb levegő érkezik fölénk, kiderül az ég, péntek hajnalra pedig ismét -10 fok alá hűlhet a levegő.

A következő három nap időjárása Somogy megyében:

Szerda: a változóan, időnként erősen felhős ég mellett, több-kevesebb napsütésre is számíthatunk. Csapadék nem valószínű. A délnyugati, majd később északnyugati szél megélénkül. A délutáni órák hómérséklete 0,+2 fok között alakul. Késő estére -2,-4 fok közé hűl a levegő.

Csütörtök: az időnként erősen megnövekvő felhőzet mellett, több-kevesebb napsütés is lehet. Elszórtan előfordulhat hószállingózás, kisebb hózápor. Az északi szél megélénkül. A reggeli órák hőmérséklete -4,-6 fok között alakul. A délutáni órákra 0 fokig melegszik a levegő.

Péntek: túlnyomóan napos, száraz idő várható. Az északi szél megélénkül. A reggeli órák hőmérséklete -7,-10 fok között alakul. A délutáni órákra 0,-2 fok közé melegszik a levegő.

Távolabbi kilátások: vasárnapig még marad a hideg téli idő. A hétvégén kissé nedvesebb levegő érkezik fölénk, ezért valamivel többfelé fordulhat elő hószállingózás, kisebb havazás, helyenként néhány cm friss hó is hullhat. A jövőhét elejétől fokozatos enyhülés kezdődik, az előforduló csapadék halmazállapota már egyre inkább folyékony lesz.

A szerzőről

Szalinay Tibor vagyok, kaposvári fényképész. Gyerekkorom óta hobbim a meteorológia. A több évtizedes megfigyeléseimet ötvözöm az interneten ma már elérhető, profi meteorológiai modellek előrejelzéseivel. Ezek segítségével készítek prognózisokat 7-10 napra előre, lakhelyemre és környékére. Főleg az extrém időjárási helyzetek érdekelnek, úgy mint télen a nagy havazások, hófúvások, rendkívüli hidegek, nyáron pedig a kemény zivatarok, nagy felhőszakadások, tartós hőhullámok...

Címkék: havazás, lehűlés, fagy, , tél, időjárás