A Kárpát-medence időjárását egy anticiklon, valamint az északi áramlással fölénk érkező sarkvidéki eredetű, hideg léghullámok együttes hatása alakítja. Mivel a fölénk érkező levegő többnyire száraz, ezért a következő napokban is a napsütésé lesz a főszerep, csak átmeneti felhősödések várhatók.

Kedden folytatódik az eseménytelen, többnyire napos idő, majd szerdán egy gyenge melegfront éri el hazánkat, amely jelentős változást nem okoz időjárásunkban. A fronttal átmenetileg kissé enyhébb és nedvesebb levegő érkezik fölénk a magasban, ezért több lesz felettünk a felhő, de csak helyenként alakulhat ki gyenge hószállingózás.

Csütörtöktől már szárazabb és hidegebb levegő érkezik fölénk, ismét több lesz a napsütés.

A következő három nap időjárása Somogy megyében:

Kedd: többnyire napos, száraz idő várható, csak néhol növekedhet meg a fátyolfelhőzet. A délnyugatira forduló szél megélénkül. A délutáni órák hőmérséklete 0,-2 fok között alakul. A késő esti órákra -3,-5 fok közé hűl a levegő.

Szerda: a változóan, időnként erősen felhős ég mellett, több-kevesebb napsütésre is számíthatunk. Helyenként előfordulhat hószállingózás, kisebb hózápor. Az északnyugati szél megélénkül. A reggeli órák hőmérséklete -4,-6 fok között alakul. A délutáni órákra 1-3 fok közé melegszik a levegő, de lesznek helyek ahol egész nap fagyni fog.

Csütörtök: változóan felhős, napos idő várható. Az északnyugati szél megélénkül. A reggeli órák hőmérséklete -4,-6 fok között alakul. A délutáni órák hőmérséklete 0 fok körül alakul.

Távolabbi kilátások: a hét legvégén bizonytalan mértékű enyhülés kezdődik és ezzel együtt változékonyabbra fordul időjárásunk.

A szerzőről

Szalinay Tibor vagyok, kaposvári fényképész. Gyerekkorom óta hobbim a meteorológia. A több évtizedes megfigyeléseimet ötvözöm az interneten ma már elérhető, profi meteorológiai modellek előrejelzéseivel. Ezek segítségével készítek prognózisokat 7-10 napra előre, lakhelyemre és környékére. Főleg az extrém időjárási helyzetek érdekelnek, úgy mint télen a nagy havazások, hófúvások, rendkívüli hidegek, nyáron pedig a kemény zivatarok, nagy felhőszakadások, tartós hőhullámok...

Címkék: havazás, , lehűlés, tél, fagy, időjárás