Északi áramlással továbbra is hideg, száraz léghullámok érkeznek a Kárpát-medence fölé, ezért folytatódik a többnyire napos, átlagos hőmérsékletű, téli idő. Hétfőn még élénk lehet az északi szél, majd kedd hajnalra nyugalomba jut felettünk a hideg levegő, leáll a légmozgás, éppen ezért erősen lehűl a levegő. A tartósan derült, szélcsendes tájakon -7,-10 fok közötti minimum hőmérsékleteket mérhetünk majd.

Hétfőn és kedden többnyire változóan felhős, napos időre számíthatunk, majd szerdán egy gyenge melegfront felhőzete sodródik fölénk, erősebben megnövekszik a felhőzet, de csak néhol alakulhat ki hószállingózás.
Átmenetileg kissé enyhébb léghullámok érkeznek fölénk a magasban, ezért néhány fokkal emelkedik a hőmérséklet.

A következő három nap időjárása Somogy megyében:

Hétfő: túlnyomóan napos, száraz idő várható. Az északi szél megélénkül, néhol megerősödik. A délutáni órák hőmérséklete 0,-2 fok között alakul. A késő esti órákra -4,-6 fok közé hűl a levegő.

Kedd: változóan felhős idő várható, hosszabb-rövidebb napos időszakokkal. A délnyugatira forduló szél megélénkül. A reggeli órák hőmérséklete -7,-10 fok között alakul. A délutáni órákra 0,-2 fok közé melegszik a levegő.

Szerda: eleinte megnövekszik, majd a délutáni óráktól ismét csökken a felhőzet. Néhol előfordulhat gyenge hószállingózás. Az északnyugatira forduló szél megélénkül. A reggeli órák hőmérséklete -4,-6 fok között alakul. A délutáni órákra 1-3 fok közé melegszik a levegő.

Távolabbi kilátások: a következő egy hétben is folytatódik a hideg, téli idő. Bizonytalan mértékű enyhülés január 26. után valószínű.

A szerzőről

Szalinay Tibor vagyok, kaposvári fényképész. Gyerekkorom óta hobbim a meteorológia. A több évtizedes megfigyeléseimet ötvözöm az interneten ma már elérhető, profi meteorológiai modellek előrejelzéseivel. Ezek segítségével készítek prognózisokat 7-10 napra előre, lakhelyemre és környékére. Főleg az extrém időjárási helyzetek érdekelnek, úgy mint télen a nagy havazások, hófúvások, rendkívüli hidegek, nyáron pedig a kemény zivatarok, nagy felhőszakadások, tartós hőhullámok...

Címkék: havazás, , fagy, tél, lehűlés, időjárás