Délnyugat felől egy mediterrán ciklon éri el megyénket, amely a péntek déli órákig meghatározza majd időjárásunkat. Csütörtökön eleinte még előfordulhatnak napos időszakok, majd a későbbiekben erősen megnövekszik a felhőzet és az esti óráktól egyre többfelé valószínű eső, zápor. Péntek hajnaltól a magasban beáramló hidegebb levegő hatására helyenként havas eső, néhol hó is előfordulhat, ez utóbbi csapadékforma azonban inkább a magasabb helyeken lehet majd jellemző.

Napközben eleinte még előfordulhat vegyes halmazállapotú csapadék, majd fokozatosan felszakadozik a felhőzet, esetleg néhol a nap is kisüthet majd.
A távozó ciklon mögött északira fordul az áramlás, amellyel több hullámban sarkvidéki eredetű, egyre hidegebb levegő érkezik fölénk. Szombaton a legmagasabb hőmérsékletek már csak 0,+2 fok között alakulnak majd, de az erős északi szélben ennél jóval alacsonyabb lesz a hőérzetünk.

A következő három nap időjárása Somogy megyében:

Csütörtök: eleinte még lehet több-kevesebb napsütés, majd a délutáni óráktól erősen megnövekszik a felhőzet és estétől többfelé valószínű eső, zápor. Néhol havas eső is előfordulhat. A délkeleti szél megélénkül. A délutáni órák hőmérséklete 4-6 fok között alakul. A késő esti órákra 2-4 fok közé hűl a levegő.

Péntek: eleinte még borult idő várható további esővel, havas esővel, majd a délutáni órákban megszűnik a csapadék, felszakadozik a felhőzet. Az északnyugatira forduló szél megerősödik. A reggeli órák hőmérséklete 0 fok körül alakul. A délutáni órákra 1-3 fokig melegszik a levegő.

Szombat: a változóan, időnként erősen felhős ég mellett napos időszakokra is számíthatunk. Elszórtan előfordulhat kisebb hózápor. Az északi szél erős, néhol viharos lesz. A reggeli órák hőmérséklete -3,-5 fok között alakul. A délutáni órákra 0,+2 fok közé melegszik a levegő.

Távolabbi kilátások: vasárnaptól a jövőhét közepéig igazi téli idő várható, napközben is fagypont alatti hőmérsékletekkel. Időnként előfordulhat hószállingózás, kisebb hózápor, de jelentős havazás továbbra sem valószínű.

A szerzőről

Szalinay Tibor vagyok, kaposvári fényképész. Gyerekkorom óta hobbim a meteorológia. A több évtizedes megfigyeléseimet ötvözöm az interneten ma már elérhető, profi meteorológiai modellek előrejelzéseivel. Ezek segítségével készítek prognózisokat 7-10 napra előre, lakhelyemre és környékére. Főleg az extrém időjárási helyzetek érdekelnek, úgy mint télen a nagy havazások, hófúvások, rendkívüli hidegek, nyáron pedig a kemény zivatarok, nagy felhőszakadások, tartós hőhullámok...

Címkék: olvad, ciklon, havazás, eső, tél, , időjárás