Hazánk időjárását egy anticiklon alakítja, ezért folytatódik az eseménytelen, az átmeneti ködszitálásoktól eltekintve száraz idő. Az anticiklon fölé enyhe léghullámok érkeznek, de kellő légmozgás hiányában ezen légtömegek nagy része nem tud lekeveredni a levegő alsóbb rétegeibe, így a legtöbb helyen folytatódik a felhős, nyirkos idő. Lesznek helyek azonban, ahol felszakadozik a felhőzet, hosszabb-rövidebb időre a nap is kisüt, ezeken a tájakon kifejezetten enyhe időre számíthatunk, a legmagasabb nappali hőmérsékletek elérhetik a 8-10 fokot is.

A legnagyobb esély a felhőzet felszakadozására hétfőn és kedden lesz, ekkor nagyobb területeken valószínű több-kevesebb napsütés. A napos, valamint a ködös, ködfelhős területek térben és időben is váltakozhatnak majd egymással.

A következő három nap időjárása Somogy megyében:

Hétfő: változóan felhős, napos idő várható, helyenként azonban tartósan felhős, ködös időszakok is előfordulhatnak majd. A délnyugati szél gyenge lesz. A délutáni órák hőmérséklete 6-9 fok között alakul, de a tartósan borult, ködös tájakon 5 fok várható. Késő estére 2-4 fok közé hűl a levegő.

Kedd: napközben felszakadozik a felhőzet, több-kevesebb napsütésre is számíthatunk, helyenként azonban tartósan ködös, borult időszakok is előfordulhatnak majd. A szél gyenge lesz. A reggeli órák hőmérséklete 0,+2 fok között alakul, többfelé képződhet köd. A délutáni órákra 6-9 fok közé melegszik a levegő, az alacsonyabb értékek a felhős tájakon lesznek.

Szerda: többnyire felhős, párás, néhol tartósan ködös idő várható, helyenként azonban elvékonyodhat a felhőzet, rövid napos időszakok is lehetnek. A délnyugati szél gyenge lesz. A reggeli órák hőmérséklete 0,+2 fok között alakul, többfelé képződhet köd. A délutáni órákra 5-8 fok közé melegszik a levegő, a magasabb értékek a gyengén felhős tájakon lesznek.

Távolabbi kilátások: a következő egy hétben is folytatódik a mostanihoz hasonló időjárás.

Várhatóan nem lesz fehér a karácsony!

A szerzőről

Szalinay Tibor vagyok, kaposvári fényképész. Gyerekkorom óta hobbim a meteorológia. A több évtizedes megfigyeléseimet ötvözöm az interneten ma már elérhető, profi meteorológiai modellek előrejelzéseivel. Ezek segítségével készítek prognózisokat 7-10 napra előre, lakhelyemre és környékére. Főleg az extrém időjárási helyzetek érdekelnek, úgy mint télen a nagy havazások, hófúvások, rendkívüli hidegek, nyáron pedig a kemény zivatarok, nagy felhőszakadások, tartós hőhullámok...

Címkék: napsüt, hőmérséklet, ősz, meleg, tél, időjárás