Egy tőlünk délre örvénylő ciklon csapadékzónája érinti hazánkat, ezért ma még többnyire felhős időre számíthatunk, legfeljebb a délutáni óráktól szakadozhat fel a felhőzet. Hószállingózás, gyenge havas eső elszórtan előfordulhat majd, de számottevő csapadék továbbra sem várható.

Vasárnaptól nyugatira, délnyugatira fordul felettünk az áramlás, amellyel váltakozó nedvességtartalmú, egyre enyhébb léghullámok érkeznek fölénk, ezért folytatódik a változékony, de az átlagosnál már enyhébb idő.

A változóan, gyakran erősen felhős ég mellett már több-kevesebb napsütésre is számíthatunk, helyenként azonban jelentéktelen záporok is előfordulhatnak majd. Fokozatosan erősödik a nappali felmelegedés, a legmagasabb hőmérsékletek hétfőn már 10 fok körül alakulnak.

A következő három nap időjárása Somogy megyében:

Szombat: többnyire erősen felhős idő várható, csak néhol szakadozhat fel a felhőzet. Elszórtan előfordulhat hószállingózás, gyenge havas eső. Az északnyugati szél megélénkül. A délutáni órák hőmérséklete 3-5 fok között alakul. Késő estére 1-3 fok közé hűl a levegő.

Vasárnap: a változóan, időnként erősen felhős ég mellett több-kevesebb napsütésre is számíthatunk. Csapadék nem várható. A nyugati szél megélénkül. A reggeli órák hőmérséklete 0 fok körül alakul. A délutáni órákra 6-8 fok közé melegszik a levegő.

Hétfő: a változóan, gyakran erősen felhős ég mellett, rövid napos időszakokra is számíthatunk. Elszórtan előfordulhat kisebb eső, zápor. A délnyugati szél megélénkül, néhol megerősödik. A reggeli órák hőmérséklete 0,+2 fok között alakul. A délutáni órákra 9-11 fok közé melegszik a levegő.

Távolabbi kilátások: a következő egy hétben folytatódik a változékony, az átlagosnál jóval enyhébb idő várható.

A szerzőről

Szalinay Tibor vagyok, kaposvári fényképész. Gyerekkorom óta hobbim a meteorológia. A több évtizedes megfigyeléseimet ötvözöm az interneten ma már elérhető, profi meteorológiai modellek előrejelzéseivel. Ezek segítségével készítek prognózisokat 7-10 napra előre, lakhelyemre és környékére. Főleg az extrém időjárási helyzetek érdekelnek, úgy mint télen a nagy havazások, hófúvások, rendkívüli hidegek, nyáron pedig a kemény zivatarok, nagy felhőszakadások, tartós hőhullámok...

Címkék: felhő, napsütés, tél, eső, ősz, , csapadék, időjárás