Hazánk időjárását továbbra is egy anticiklon, illetve a fölénk érkező enyhe léghullámok együttes hatása alakítja, ezért a következő néhány napban még folytatódik a mostanihoz hasonló jellegű idő.

Csütörtökön a sok napsütés hatására ismét erős lesz a nappali felmelegedés, helyenként kevéssel 20 fok feletti maximum hőmérsékleteket is mérhetünk majd.

Péntekre átmenetileg lelassulnak felettünk az áramlások, emiatt erősödik a ködhajlam, de napközben csak kisebb körzetekben lehetnek tartósan ködös időszakok. Kissé már mérséklődik a nappali felmelegedés, de még így is jóval enyhébb idő lesz az ilyenkor szokásosnál.

Szombaton egy hidegfront érkezik fölénk, amely mögött 6-8 fokkal hűvösebb levegő árasztja el térségünket. Napközben a megerősödő északnyugati szélben már csak 10-13 fok közötti maximum hőmérsékletek várhatók. A front nagy valószínűséggel nem okoz jelentős csapadékot, legfeljebb elszórtan fordulhatnak majd elő kisebb záporok.

A következő három nap időjárása Somogy megyében:

Csütörtök: változóan felhős, többnyire napos időre számíthatunk. A délnyugati szél megélénkül. A délutáni órákra általában 17-20 fokig melegszik a levegő, de néhol 21-22 fokot is mérhetünk majd. Késő estére 8-10 fok közé hűl a levegő.

Péntek: többnyire változóan felhős, napos idő várható, helyenként azonban erősebben felhős, illetve tartósan ködös időszakok is előfordulhatnak majd. A délkeleti szél megélénkül. A reggeli órák hőmérséklete 3-5 fok között alakul, többfelé képződhet köd. A délutáni órákra 14-16 fok közé melegszik a levegő, csak a tartósan ködös tájakon lehet ennél hűvösebb.

Szombat: a változóan, gyakran erősen felhős ég mellett, több-kevesebb napsütésre is számíthatunk. Elszórtan előfordulhatnak kisebb záporok. Az északnyugatira forduló szél megerősödik, néhol viharossá fokozódik. A reggeli órák hőmérséklete 4-6 fok között alakul. A délutáni órákra 11-13 fok közé melegszik a levegő.

Távolabbi kilátások: a hétvégi változékonyabb, hűvösebb idő után, a jövőhét elején újabb felmelegedés kezdődik. Eleinte többnyire napos idő várható, majd a hét közepén kissé növekszik a csapadékhajlam.

A szerzőről

Szalinay Tibor vagyok, kaposvári fényképész. Gyerekkorom óta hobbim a meteorológia. A több évtizedes megfigyeléseimet ötvözöm az interneten ma már elérhető, profi meteorológiai modellek előrejelzéseivel. Ezek segítségével készítek prognózisokat 7-10 napra előre, lakhelyemre és környékére. Főleg az extrém időjárási helyzetek érdekelnek, úgy mint télen a nagy havazások, hófúvások, rendkívüli hidegek, nyáron pedig a kemény zivatarok, nagy felhőszakadások, tartós hőhullámok...

Címkék: csapadék, napsütés, felhő, ősz, eső, köd, időjárás