Hazánk időjárását egy anticiklon, illetve a nyugati, délnyugati áramlással fölénk érkező enyhe léghullámok együttes hatása alakítja, így következő napokban is folytatódik az eseménytelen, többnyire száraz, az átlagosnál jóval melegebb idő. Időnként gyenge frontok súrolhatnak majd minket, de ezek jelentős változást, illetve számottevő csapadékot nem okoznak.

Többnyire változóan felhős, napos időre számíthattunk, helyenként azonban átmenetileg erősebben felhős időszakok is előfordulhatnak majd, ezeken a tájakon mérsékeltebb lesz a nappali felmelegedés.

A következő három nap időjárása Somogy megyében:

Vasárnap: változóan felhős, napos idő várható, helyenként azonban átmeneti erősen felhős időszakok is előfordulhatnak majd. A délnyugati szél megélénkül. A délutáni órák hőmérséklete általában 16-18 fok között alakul, de a tartósan napos tájakon 20 fok is lehet. Késő estére 10-12 fokig hűlhet a levegő.

Hétfő: többnyire változóan felhős, napos időre számíthatunk, néhol azonban átmenetileg erősebben felhős időszakok is előfordulhatnak majd. A délnyugati, nyugati szél megélénkül. A reggeli órák hőmérséklete 3-5 fok között alakul, többfelé képződhet köd. A délutáni órákra általában 16-18 fok közé melegszik a levegő, de a tartósan napos tájakon ennél melegebb is lehet.

Kedd: a változóan, időnként erősebben felhős ég mellett, hosszabb-rövidebb napos időszakokra is számíthatunk. Néhol előfordulhat jelentéktelen zápor. A délnyugati szél megélénkül. A reggeli órák hőmérséklete 6-8 fok között alakul, néhol ködfoltok is képződhetnek. A délutáni órákra 16-19 fok közé melegszik a levegő.

Távolabbi kilátások: a jövőhéten is folytatódik az igen enyhe idő, kisebb lehűlés legfeljebb péntektől kezdődhet majd.

A szerzőről

Szalinay Tibor vagyok, kaposvári fényképész. Gyerekkorom óta hobbim a meteorológia. A több évtizedes megfigyeléseimet ötvözöm az interneten ma már elérhető, profi meteorológiai modellek előrejelzéseivel. Ezek segítségével készítek prognózisokat 7-10 napra előre, lakhelyemre és környékére. Főleg az extrém időjárási helyzetek érdekelnek, úgy mint télen a nagy havazások, hófúvások, rendkívüli hidegek, nyáron pedig a kemény zivatarok, nagy felhőszakadások, tartós hőhullámok...

Címkék: napsütés, felhő, eső, ősz, köd, csapadék, időjárás