Hazánk időjárását egy erős anticiklon alakítja, amely a következő időszakban sem változtatja helyzetét, így folytatódik a csendes, eleinte még napos, késő őszi idő.

A Kárpát-medencében megülepedett hideg levegő fölé, néhány fokkal enyhébb léghullámok érkeznek a magasban, ennek hatására azonban erősödik a ködhajlam. Az idő előrehaladtával egyre többfelé és egyre hosszabb időszakokra maradhat meg a köd, ami nem egye helyen akár egész nap is jellemző lehet majd. Lesznek helyek, ahol a megemelkedett ködből rétegfelhőzet képződik, máshol pedig hosszabb napos időszakok is előfordulhatnak.

A legmagasabb nappali hőmérsékletek is ennek megfelelően alakulnak majd. A tartósan napos tájakon kellemes idő várható, 12-13 fok körüli maximum hőmérsékletekkel, ezzel szemben a ködös, ködfelhős körzetekben nem lesz sokkal melegebb 5 foknál. A napos, valamint a ködös, ködfelhős területek térben és időben is váltakozhatnak majd egymással.

A következő három nap időjárása Somogy megyében:

Hétfő: változóan felhős, többnyire napos idő várható, csak néhol fordulhatnak elő tartósan ködös időszakok. A délkeleti szél megélénkül. A délutáni órák hőmérséklete 10-12 fok körül alakul. A késő esti órákra 1-3 fok közé hűl a levegő.

Kedd: változóan felhős, napos idő várható, helyenként azonban tartósan ködös, ködfelhős időszakok is előfordulhatnak majd. A délkeleti szél gyenge lesz. A reggeli órák hőmérséklete 0,-2 fok között alakul, többfelé képződhet köd. A délutáni órákra általában 10-13 fok közé melegszik a levegő, de a tartósan ködös tájakon 6-7 fok valószínű.

Szerda: tartósan ködös és napos tájak váltakoznak egymással. A délkeleti szél gyenge lesz. A reggeli órák hőmérséklete 0,-2 fok között alakul, többfelé képződik sűrű köd. A délutáni órákra 10-12 fokig melegszik a levegő, de a tartósan ködös tájakon 6 fok várható.

Távolabbi kilátások: a következő egy hétben is marad az anticiklon uralom, tehát folytatódik a csapadékmentes idő. Az idő előrehaladtával egyre több lesz a felhő és a köd, ennek hatására pedig mérséklődik a nappali felmelegedés.

A szerzőről

Szalinay Tibor vagyok, kaposvári fényképész. Gyerekkorom óta hobbim a meteorológia. A több évtizedes megfigyeléseimet ötvözöm az interneten ma már elérhető, profi meteorológiai modellek előrejelzéseivel. Ezek segítségével készítek prognózisokat 7-10 napra előre, lakhelyemre és környékére. Főleg az extrém időjárási helyzetek érdekelnek, úgy mint télen a nagy havazások, hófúvások, rendkívüli hidegek, nyáron pedig a kemény zivatarok, nagy felhőszakadások, tartós hőhullámok...

Címkék: dér, ősz, időjárás, köd, csapadék, fagy