Megérkezett a CFS modell hosszútávú, szezonális előrejelzése a téli hónapokra. A modell, amely az előző évben meglehetősen jól teljesített, mindhárom hónapra pozitív hőmérsékleti anomáliával, vagyis összességében az átlagosnál melegebb idővel számol. Átmeneti télies epizódok minden bizonnyal előfordulhatnak majd, azonban döntően  a déli, délnyugati áramlások uralkodhatnak majd időjárásunkban.

Ha megnézzük a CFS csapadék anomália előrejelzését, ( 4. ábra ) akkor láthatjuk, hogy a csapadék zöme a tél folyamán Európa nyugati, északnyugati területei fölé koncentrálódhat majd. A Kárpát-medence, valamint a mediterrán térség ennél valamivel szárazabb lehet, azaz összességében anticiklonális hatások uralkodhatnak.

Ezek alapján feltételezhető, hogy ismét aktivizálódik az izlandi-brit ciklontevékenység, amely hazánkra, illetve Európa nagy részére nézve, folyamatosan megújuló, előoldali, enyhe áramlásokat jelentenek.

Ugyanakkor azt is meg kell említeni, hogy hazánk teleit jelentősen befolyásolhatja a szibériai hóborítottság, illetve a vastag hófelszín felett kialakuló rendkívül hideg anticiklon, amely " hűtőház " effektusként hat szinte az egész kontinens időjárására. ( 6-7. ábra ) Megfelelő nyomáselrendeződések hatására, a brit-ciklon gyengülésével, átmeneti megszűnésével, ez a nagy tömegű, igen hideg levegő még beleszólhat időjárásunkba. 

Megjegyzés: a hosszútávú előrejelzés a szokásosnál jóval bizonytalanabb, ezért csak jelzés értékű. Az előrejelzés egy része, a CFS anomália modell október 30-ai frissítése alapján készült. A modell a későbbiekben még többször frissül, így az előrejelzés is jelentősen módosulhat. 

null

1. Ábra: a CFS modell hőmérsékleti anomália előrejelzése decemberre.

null

2. Ábra: a CFS modell hőmérsékleti anomália előrejelzése januárra.

null

3. Ábra: a CFS modell hőmérsékleti anomália előrejelzése februárra.

null

4. Ábra: a CFS modell csapadék anomália előrejelzése. (  decemberre-január-február ) A csapadék zöme Európa nyugati, északnyugati területei fölé koncentrálódhat, ugyanakkor térségünk, illetve a mediterrán térség az átlagosnál kissé szárazabb lehet.

null

5. Ábra: az idei télen is aktivizálódhat majd a brit-ciklontevékenység. A ciklon előoldalán déli, délnyugati áramlások uralkodnak.

null

6. Ábra: a sarki jég vastagsága és kiterjedése a 2015. október 22-i analízis alapján. Az idén erősebb jegesedés tapasztalható a szibériai területek felett, mint 2014-ben.

null

7. ábra: sarki jég és hóborítottság a 2015. október 30-ai analízis alapján. Októberben erős hófelhalmozódás indult meg Szibériában. A hóhatár folyamatosan terjeszkedik dél és nyugat felé.

A szerzőről

Szalinay Tibor vagyok, kaposvári fényképész. Gyerekkorom óta hobbim a meteorológia. A több évtizedes megfigyeléseimet ötvözöm az interneten ma már elérhető, profi meteorológiai modellek előrejelzéseivel. Ezek segítségével készítek prognózisokat 7-10 napra előre, lakhelyemre és környékére. Főleg az extrém időjárási helyzetek érdekelnek, úgy mint télen a nagy havazások, hófúvások, rendkívüli hidegek, nyáron pedig a kemény zivatarok, nagy felhőszakadások, tartós hőhullámok...

Címkék: előrejezlés, cfs, modell, 2016, tél, időjárás