Anticiklonális hatások alakítják időjárásunkat, ennek köszönhetően folytatódik a többnyire napos, az átmeneti ködfoltoktól eltekintve száraz idő.

A jövőhét elején az anticiklon fölé már enyhébb léghullámok érkeznek, ebből azonban a talaj közelében nem sokat érzünk majd, mivel az erősödő ködhajlam éppen visszaveti majd a nappali felmelegedést. Hétfő napközben még csak helyenként, majd keddtől már egyre többfelé lehetnek tartósabban ködös időszakok. Lesznek helyek, ahol a megemelkedett ködből rétegfelhőzet képződik, máshol pedig akár hosszabb napos időszakok is előfordulhatnak majd. A nappali hőmérsékletek is ennek megfelelően alakulnak. A tartósan ködös, ködfelhős tájakon csak kevéssel melegszik a 5 fok fölé a levegő, ezzel szemben a napos tájakon akár 13 fok feletti csúcshőmérsékleteket is mérhetünk majd.

A napos, valamint a ködös, ködfelhős területek térben és időben is váltakozhatnak majd egymással.

A következő három nap időjárása Somogy megyében: 

Vasárnap: a hajnali ködök megszűnése után többnyire napos, száraz idő várható. A délkeleti szél megélénkül. A délutáni órák hőmérséklete általában 11-13 fok között alakul, de néhol akár 15 fokot is mérhetünk majd. A késő esti órákra 3-5 fok közé hűl a levegő.

Hétfő: változóan felhős, napos idő várható, helyenként azonban már tartósan ködös időszakok is előfordulhatnak majd. A délkeleti szél megélénkülhet. A reggeli órák hőmérséklete 0,-2 fok között alakul, hajnalban sokfelé képződhet köd. A délutáni órákra általában 10-12 fokig melegszik a levegő, de néhol ennél pár fokkal melegebb is lehet.

Kedd: tartósan ködös és napos tájak váltakoznak egymással, csapadék nem lesz. A délkeleti szél gyenge lesz. A reggeli órák hőmérséklete 0,-2 fok között alakul, sokfelé képződhet köd. A délutáni órákra általában 10-13 fokig melegszik a levegő, de a tartósan ködös tájakon 7 fok körül alakulnak a legmagasabb hőmérsékletek.

Távolabbi kilátások: még legalább egy hétig folytatódik az eseménytelen, csapadékmentes idő. Eleinte még előfordulhatnak napos időszakok, majd az idő előrehaladtával egyre több lesz a felhő és a köd.

 

 

A szerzőről

Szalinay Tibor vagyok, kaposvári fényképész. Gyerekkorom óta hobbim a meteorológia. A több évtizedes megfigyeléseimet ötvözöm az interneten ma már elérhető, profi meteorológiai modellek előrejelzéseivel. Ezek segítségével készítek prognózisokat 7-10 napra előre, lakhelyemre és környékére. Főleg az extrém időjárási helyzetek érdekelnek, úgy mint télen a nagy havazások, hófúvások, rendkívüli hidegek, nyáron pedig a kemény zivatarok, nagy felhőszakadások, tartós hőhullámok...

Címkék: november, ősz, időjárás