A Kárpát-medence időjárását egy erős anticiklon alakítja, amely a következő napokban sem változtatja helyzetét, így folytatódik a csendes, eseménytelen idő. Az anticiklon fölé eleinte néhány fokkal hidegebb, száraz levegő érkezik, ezért a hétvégén túlnyomóan napos időre számíthatunk. 

Az éjszakák hidegek lesznek, többfelé várható fagy, napközben pedig többnyire 12-14 fok közötti csúcshőmérsékleteket mérhetünk majd, tehát viszonylag kellemes időre számíthatunk.

A jövőhét elején az anticiklon fölé már néhány fokkal enyhébb léghullámok érkeznek, ennek hatására azonban erősödik a ködhajlam. Hétfőre virradóra egyre nagyobb területeken képződhet köd, amely néhol már akár tartósan is megmaradhat.

A következő három nap időjárása Somogy megyében:

Szombat: a reggeli ködök feloszlása után túlnyomóan napos, száraz idő várható. A délkeleti szél gyenge lesz. A délutáni órák hőmérséklete 12-14 fok között alakul. Késő estére 3-5 fok közé hűl a levegő.

Vasárnap: a reggeli ködök feloszlása után többnyire napos idő várható. A délkeleti szél gyenge marad. A reggeli órák hőmérséklete 0,-2 fok között alakul, hajnalban többfelé képződhet köd. A délutáni órákra 11-13 fokig melegszik a levegő.

Hétfő: napközben változóan felhős, napos idő várható, néhol azonban már tartósan ködös, ködfelhős időszakok is előfordulhatnak majd. A reggeli órák hőmérséklete 0,-2 fok között alakul, hajnalban többfelé képződhet köd. A délutáni órákra általában 10-12 fok közé melegszik a levegő, a tartósan ködös helyeken azonban ennél hűvösebb lesz.

Távolabbi kilátások: a jövőhét elejétől egyre inkább fokozódik a ködhajlam, ami visszavetheti a nappali felmelegedést. A tartósan ködös tájakon csak alig emelkedik a 5 fok fölé a hőmérséklet, ezzel szemben a napos tájakon, kellemes, akár 13 fok feletti csúcshőmérsékletek is lehetnek.

A szerzőről

Szalinay Tibor vagyok, kaposvári fényképész. Gyerekkorom óta hobbim a meteorológia. A több évtizedes megfigyeléseimet ötvözöm az interneten ma már elérhető, profi meteorológiai modellek előrejelzéseivel. Ezek segítségével készítek prognózisokat 7-10 napra előre, lakhelyemre és környékére. Főleg az extrém időjárási helyzetek érdekelnek, úgy mint télen a nagy havazások, hófúvások, rendkívüli hidegek, nyáron pedig a kemény zivatarok, nagy felhőszakadások, tartós hőhullámok...

Címkék: ősz, október, időjárás