Időjárásunkat egy anticiklon alakítja, ennek hatására változóan felhős, napos, az átmeneti ködfoltoktól eltekintve száraz az idő. Az anticiklon fölé átmenetileg enyhébb, kissé nedvesebb levegő érkezik, ezért szerdán és csütörtökön több lesz a felhő felettünk, de számottevő csapadék ekkor sem lesz, legfeljebb néhol fordulhat elő szitálás, vagy gyenge zápor.

Péntektől kelet felől már szárazabb, kissé hidegebb levegő érkezik fölénk, mindenhol felszakadozik a felhőzet és napközben már túlnyomóan napos idő várható. A hőmérsékletekben nem várható lényeges változás, marad az átlagosnak nagyjából megfelelő idő.

Megjegyzés: előfordulhatnak olyan helyek is, ahol az éjjel kialakult köd csak nehezen, vagy egyáltalán nem oszlik fel, illetve a megemelkedett ködből rétegfelhőzet képződik, ami akár tartósan is megmaradhat. Ezeken a tájakon a legmagasabb nappali hőmérsékletek csak 10 fok körül alakulnak. A napos, valamint a ködös, felhős területek térben és időben is váltakozhatnak majd egymással.

A következő három nap időjárása Somogy megyében:

Szerda: a változóan felhős ég mellett, több-kevesebb napsütésre is számíthatunk, helyenként azonban erősebben felhős, ködös időszakok is előfordulhatnak majd. A délkeleti szél megélénkül. A délutáni órák hőmérséklete 13-15 fok között alakul, csak a tartósan felhős, ködös tájakon lehet ennél hűvösebb. A késő esti órákra 8-10 fok közé hűl a levegő.

Csütörtök: többnyire felhős, párás idő várható, helyenként azonban több-kevesebb napsütésre is számíthatunk. Néhol előfordulhat kisebb eső, szitálás. A délkeleti szél megélénkül. A reggeli órák hőmérséklete 4-6 fok között alakul, többfelé képződhet köd. A délutáni órákra 12-14 fok közé melegszik a levegő, de a borongós, ködös tájakon 10 fok várható.

Péntek: többnyire napos időre számíthatunk, csak kisebb körzetekben maradhat meg a felhő, illetve a köd. A délkeleti szél megélénkül. A reggeli órák hőmérséklete 1-3 fok kötött alakul, de a tartósan derült helyeken gyenge fagy is lehet. Hajnalban többfelé képződhet köd. A délutáni órákra 13-15 fokig melegszik a levegő.

Távolabbi kilátások: a következő egy hétben is folytatódik az eseménytelen, késő őszi idő. Az éjszakák hidegek lesznek, egyre nagyobb területeken várható fagy, napközben pedig többnyire napos idő várható 10-13 fok közötti csúcshőmérsékletekkel. A jövőhét közepére ismét erősödik a ködhajlam.

A szerzőről

Szalinay Tibor vagyok, kaposvári fényképész. Gyerekkorom óta hobbim a meteorológia. A több évtizedes megfigyeléseimet ötvözöm az interneten ma már elérhető, profi meteorológiai modellek előrejelzéseivel. Ezek segítségével készítek prognózisokat 7-10 napra előre, lakhelyemre és környékére. Főleg az extrém időjárási helyzetek érdekelnek, úgy mint télen a nagy havazások, hófúvások, rendkívüli hidegek, nyáron pedig a kemény zivatarok, nagy felhőszakadások, tartós hőhullámok...

Címkék: felmelegedés, ősz, eső, zivatar, csapadék, zápor, időjárás