A Kárpát-medence időjárását anticiklonális hatások alakítják, ennek köszönhetően változóan felhős, napos, az átmeneti ködöktől eltekintve száraz az idő. Szerdától az anticiklon fölé enyhébb, kissé nedvesebb léghullámok érkeznek, ezért átmenetileg több lesz felettünk a felhő, de számottevő csapadék sehol sem valószínű. A több felhő miatt kissé gyengül az éjszakai lehűlés, csak néhol alakulhat ki gyenge fagy, napközben pedig általában 12-15 fok közötti maximum hőmérsékletek várhatók, de a tartósan felhős, vagy ködös tájakon ennél hűvösebb lesz.

Megjegyzés: előfordulhatnak olyan helyek is, ahol az éjjel kialakult köd csak nehezen, vagy egyáltalán nem oszlik fel, illetve a megemelkedett ködből rétegfelhőzet képződik, amely tartósan is megmarad. Ezeken a tájakon a legmagasabb nappali hőmérsékletek csak 10 fok körül alakulnak. A napos, valamint a ködös, ködfelhős területek térben és időben is váltakozhatnak egymással.

A következő három nap időjárása Somogy megyében: 

Kedd: változóan felhős, napos idő várható, helyenként azonban tartósan felhős, ködös időszakok is előfordulhatnak majd. A délkeleti szél megélénkül. A délutáni órák hőmérséklete 13-15 fok között alakul, de a tartósan ködös helyeken 10 fok várható. Késő estére 7-10 fok közé hűl a levegő.

Szerda: nagyrészt felhős, párás idő várható, helyenként azonban rövid napos időszakok is előfordulhatnak majd. A délkeleti szél megélénkül. A reggeli órák hőmérséklete 2-4 fok között alakiul, de néhol ennél hidegebb is lehet. Hajnalban többfelé képződhet köd. A délutáni órákra 12-14 fok közé melegszik a levegő, de a tartósan ködös, borult tájakon nem lesz melegebb 10 foknál.

Csütörtök: többnyire felhős idő várható, helyenként azonban rövidebb napos időszakok is lehetnek. Néhol előfordulhat jelentéktelen eső, szitálás. A délkeleti szél megélénkül. A reggeli órák hőmérséklete 4-6 fok között alakul. Hajnalban többfelé képződhet köd. A délutáni órákra 12-14 fok közé melegszik a levegő, de a tartósan borult, vagy ködös helyeken 10 fok várható.

Távolabbi kilátások: még legalább egy hétig folytatódik az eseménytelen, átlagosnak megfelelő idő. Péntektől szárazabb, néhány fokkal hidegebb levegő érkezik fölénk, egyre több lesz a napsütés, azonban éjszakánként megjelennek a fagyok.

A szerzőről

Szalinay Tibor vagyok, kaposvári fényképész. Gyerekkorom óta hobbim a meteorológia. A több évtizedes megfigyeléseimet ötvözöm az interneten ma már elérhető, profi meteorológiai modellek előrejelzéseivel. Ezek segítségével készítek prognózisokat 7-10 napra előre, lakhelyemre és környékére. Főleg az extrém időjárási helyzetek érdekelnek, úgy mint télen a nagy havazások, hófúvások, rendkívüli hidegek, nyáron pedig a kemény zivatarok, nagy felhőszakadások, tartós hőhullámok...

Címkék: anticiklon, október, ősz, időjárás