A Kárpát-medence időjárását anticiklonális hatások alakítják, ennek hatására változóan felhős, napos, az átmeneti ködfoltoktól eltekintve száraz az idő. Mivel az anticiklon a következő napokban sem változtatja lényegesen helyzetét, ezért folytatódik a mostanihoz hasonló idő.

Az éjszakák hidegek lesznek, a tartósan derült helyeken gyenge fagy is előfordulhat, más tájakon pedig sűrű ködfoltok képződnek, melyek nagy része a déli órákra feloszlik. Napközben a változóan felhős ég mellett, több-kevesebb napsütésre is számíthatunk, helyenként azonban erősebben felhős, illetve tartósan ködös időszakok is előfordulhatnak majd.

Megjegyzés: előfordulhatnak olyan helyek is, ahol az éjjel kialakult köd csak nehezen, vagy egyáltalán nem oszlik fel, illetve a megemelkedett ködből rétegfelhőzet képződik, ami akár tartósan is megmaradhat. Ezeken a tájakon 10 fok körül alakulnak a legmagasabb nappali hőmérsékletek. A napos, valamint a ködös, ködfelhős területek térben és időben is váltakozhatnak majd egymással.

A következő három nap időjárása Somogy megyében:

Hétfő: többnyire változóan felhős, napos idő várható, helyenként azonban tartósabban felhős, vagy ködös időszakok is előfordulhatnak. A délkeleti szél gyenge marad. A délutáni órákra 13-15 fokig melegszik a levegő, de a felhős, ködös tájakon ennél hűvösebb lesz. Késő estére 6-8 fok közé hűl a levegő.

Kedd: változóan felhős, többnyire napos idő várható, helyenként azonban erősen felhős, ködös időszakok is előfordulhatnak majd. A délkeleti szél megélénkül. A reggeli órák hőmérséklete 2-4 fok között alakul, helyenként azonban gyenge fagy is lehet. Hajnalban többfelé képződhet köd. A délutáni órákra 13-15 fokig melegszik a levegő, de a tartósan felhős, ködös tájakon 10 fok lesz.

Szerda: a változóan, időnként erősen felhős ég mellett, több-kevesebb napsütésre is számíthatunk. A délkeleti szél megélénkül. A reggeli órák hőmérséklete 2-4 fok között alakul, de néhol ennél hidegebb is lehet. A hajnali órákban többfelé képződhet köd. A délutáni órák hőmérséklete 13-15 fok között alakul, de az erősen felhős, ködös tájakon 10 fok várható.

Távolabbi kilátások: lényeges változás a következő egy hétben sem várható időjárásunkban, folytatódik a csendes őszi idő.

A szerzőről

Szalinay Tibor vagyok, kaposvári fényképész. Gyerekkorom óta hobbim a meteorológia. A több évtizedes megfigyeléseimet ötvözöm az interneten ma már elérhető, profi meteorológiai modellek előrejelzéseivel. Ezek segítségével készítek prognózisokat 7-10 napra előre, lakhelyemre és környékére. Főleg az extrém időjárási helyzetek érdekelnek, úgy mint télen a nagy havazások, hófúvások, rendkívüli hidegek, nyáron pedig a kemény zivatarok, nagy felhőszakadások, tartós hőhullámok...

Címkék: melegedés, hűvös, nap, köd, ősz, időjárás