Időjárásunkat egy közelünkben kialakuló légörvény alakítja, melynek áramlási rendszerében nedves levegő érkezik fölénk, így a következő napokban is folytatódik a változékony, hűvös idő.

Többnyire erősen felhős, vagy borult időre számíthatunk, de főleg pénteken és szombaton helyenként elvékonyodhat majd a felhőzet, esetleg rövid időre a nap is kisüthet. Kisebb eső, zápor szinte bármelyik nap előfordulhat majd, de jelentős mennyiségű csapadék egyelőre nem valószínű.

Szombat estétől egy mediterrán ciklon közelíti meg térségünket, hatására megvastagszik a felhőzet és egyre többfelé valószínű eső, zápor.

A következő három nap időjárása Somogy megyében:

Csütörtök: többnyire erősen felhős, vagy borult idő várható, csak néhol szakadozhat fel a felhőzet. Többfelé várható kisebb eső, zápor. Az északkeleti szél megélénkül. A délutáni órák hőmérséklete 14-16 fok között alakul. Késő estére 12-14 fok közé hűl a levegő.

Péntek: többnyire erősen felhős idő várható, helyenként azonban elvékonyodhat a felhőzet, esetleg rövid időre a nap is kisüthet. Szórványosan várhatók kisebb esők, záporok. Az északkeleti szél megélénkül. A reggeli órák hőmérséklete 9-11 fok között alakul. A délutáni órákra 14-16 fok közé melegszik a levegő.

Szombat: nagyrészt erősen, vagy borult idő várható, néhol azonban átmenetileg felszakadozhat a felhőzet. Elszórtan előfordulhat kisebb eső, zápor. Az északkeleti szél megélénkül, néhol megerősödik. A reggeli órák hőmérséklete 8-10 fok között alakul, néhol köd is képződhet. A délutáni órákra 15 fok közelébe melegszik a levegő.

Távolabbi kilátások: vasárnaptól erős lehűlésre és egyre több csapadékra számíthatunk. Kisebb javulás a jövőhét közepétől valószínű.

A szerzőről

Szalinay Tibor vagyok, kaposvári fényképész. Gyerekkorom óta hobbim a meteorológia. A több évtizedes megfigyeléseimet ötvözöm az interneten ma már elérhető, profi meteorológiai modellek előrejelzéseivel. Ezek segítségével készítek prognózisokat 7-10 napra előre, lakhelyemre és környékére. Főleg az extrém időjárási helyzetek érdekelnek, úgy mint télen a nagy havazások, hófúvások, rendkívüli hidegek, nyáron pedig a kemény zivatarok, nagy felhőszakadások, tartós hőhullámok...

Címkék: ősz, lehűlés, zivatar, zápor, időjárás