Egy közelgő hidegfront előterében ma már kissé nedvesebb, labilis léghullámok érkeznek fölénk, ami kedvező feltételeket biztosít a záporok, zivatarok kialakulásának. Eleinte változóan felhős, napos idő várható, majd a délutáni óráktól már időnként erősebben is megnövekedhet a gomolyfelhőzet és szórványosan alakulhatnak ki záporok, zivatarok.

Tovább mérséklődik a nappali felmelegedés, de a várható 26-28 fok közötti hőmérsékletek még mindig jóval magasabbak az ilyenkor szokásosnál.

Vasárnap megérkezik fölénk a hidegfront csapadékzónája, egyre nagyobb területeken várható eső, zápor, eleinte zivatar. Helyenként akár jelentős mennyiségű csapadék is hullhat. További lehűlés várható, a legmelegebb kora délutáni órákban már csak 18-20 fok közötti hőmérsékleteket mérhetünk majd. Hétfőn eleinte még előfordulhat eső, zápor, majd északnyugat felől szárazabb levegő érkezik fölénk, csökken a csapadékhajlam, felszakadozhat a felhőzet.

A következő három nap időjárása Somogy megyében:

Szombat: eleinte változóan felhős idő várható, több-kevesebb napsütéssel, majd a késő délutáni órákban már erősebben is megnövekedhet a gomolyfelhőzet és szórványosan várhatók záporok, zivatarok. Az északnyugatira forduló szél élénk, időnként erős lesz. A délutáni órák hőmérséklete 26-28 fok között alakul. Késő estére 20-22 fokig hűl a levegő.

Vasárnap: erősen felhős, vagy borult idő várható, többfelé esővel, záporral, néhol zivatarral. Helyenként jelentős mennyiségű csapadék is hullhat. Az északnyugati szél megerősödik. A reggeli órák hőmérséklete 15-17 fok között alakul. A délutáni órákra 18-20 fok közé melegszik a levegő.

Hétfő: eleinte még előfordulhat eső, zápor, majd napközben csökken a csapadékhajlam, helyenként a felhőzet is felszakadozhat. Az északnyugati szél megerősödik. A reggeli órák hőmérséklete 14-16 fok között alakul. A délutáni órákra 17-19 fokig melegszik a levegő.

Távolabbi kilátások: a jövőhét közepén szárazabb léghullámok érkeznek fölénk, több lesz a napsütés és erősödik a nappali felmelegedés.

A szerzőről

Szalinay Tibor vagyok, kaposvári fényképész. Gyerekkorom óta hobbim a meteorológia. A több évtizedes megfigyeléseimet ötvözöm az interneten ma már elérhető, profi meteorológiai modellek előrejelzéseivel. Ezek segítségével készítek prognózisokat 7-10 napra előre, lakhelyemre és környékére. Főleg az extrém időjárási helyzetek érdekelnek, úgy mint télen a nagy havazások, hófúvások, rendkívüli hidegek, nyáron pedig a kemény zivatarok, nagy felhőszakadások, tartós hőhullámok...

Címkék: felfrissül, lehűl, szeptember, zivatar, változékony, felhő, ősz, zápor, időjárás