Ma is erős lesz a UV sugárzás! A napi középhőmérséklet 28 fok felett alakulhat, ezért továbbra is a harmadfokú hőség figyelmeztetés van érvényben!

Egy ciklon áramlási rendszerében továbbra igen meleg léghullámok érkeznek a Kárpát-medence fölé, ezért a következő három napban is folytatódik az átlagosnál jóval melegebb idő.

Csütörtök délutántól kezdve, a meleg mellé már nedvesebb, labilis levegő szivárog, ennek következtében megnő a helyi záporok, zivatarok kialakulásának valószínűsége. A napsütés mellett már erős gomolyfelhő képződés is várható és elsősorban a délutáni óráktól kell számítani szórványos záporokra, zivatarokra, helyenként felhőszakadásra, jégesőre.

Az éjszakák egyre melegebbek lesznek, napközben pedig általában 35 fok közelében alakulnak a legmagasabb hőmérsékletek.

A következő három nap időjárása Somogy megyében: 

Csütörtök: változóan felhős, többnyire napos idő várható. Az időnként erősebben megnövekvő gomolyfelhőzetből szórványosan várhatók, záporok, zivatarok. Egy-egy heves zivatargócban felhőszakadás, jégeső és szélvihar is előfordulhat.

Az északnyugatira forduló szél megélénkülhet. A délutáni órák hőmérséklete 35-37 fok között alakul. A késő esti órákra 28-30 fokig hűl a levegő.

Péntek: a napos időszakok mellett időnként erősebben is megnövekedhet a gomolyfelhőzet és szórványosan kell számítani záporok, zivatarok kialakulására. Néhol felhőszakadás, jégeső is előfordulhat. Az északnyugati szél megélénkül. A reggeli órák hőmérséklete 22-24 fok között alakul. A délutáni órákra 34-36 fok közé melegszik a levegő.

Szombat: változóan felhős, napos idő várható. Az időnként erősebben megnövekvő gomolyfelhőzetből szórványosan alakulhatnak ki záporok, zivatarok. Néhol felhőszakadás, jégeső és szélvihar is előfordulhat. A délkeleti szél megélénkül. A reggeli órák hőmérséklete 21-23 fok között alakul. A délutáni órákra 33-35 fokig melegszik a levegő.

Távolabbi kilátások: vasárnap záporokkal, zivatarokkal egy hidegfront éri el megyénket, amely mögött jelentős felfrissülés kezdődik. A jövőhét közepéig mérsékelten meleg, az átlagosnak megfelelő hőmérsékletű idő köszönt be. A jövőhét második felétől újabb felmelegedés kezdődhet.

A szerzőről

Szalinay Tibor vagyok, kaposvári fényképész. Gyerekkorom óta hobbim a meteorológia. A több évtizedes megfigyeléseimet ötvözöm az interneten ma már elérhető, profi meteorológiai modellek előrejelzéseivel. Ezek segítségével készítek prognózisokat 7-10 napra előre, lakhelyemre és környékére. Főleg az extrém időjárási helyzetek érdekelnek, úgy mint télen a nagy havazások, hófúvások, rendkívüli hidegek, nyáron pedig a kemény zivatarok, nagy felhőszakadások, tartós hőhullámok...

Címkék: július, időjárás, zápor, zivatar, nyár