A következő hét időjárása meglehetősen változékonyan alakul majd.
A Kárpát-medence időjárását egy ciklon alakítja, amelynek előoldali áramlásában hétfőn még meleg, de már egyre nedvesebb levegő érkezik fölénk. A nyárias hőmérsékletek mellett elsősorban a délutáni óráktól kell számítani elszórt záporok, zivatarok kialakulására, tartós csapadék ekkor még nem várható.

Kedden a ciklon hátoldalán egy hidegfront érkezik fölénk, amely csapadékzónájával várhatóan lelassul a Dunántúl felett, így egyre nagyobb területen kell számítani esőre, záporra, helyenként akár jelentős mennyiségű csapadék is hullhat. Erős lehűlés kezdődik, a délutáni órák hőmérséklete már csak 10-15 fok között alakul majd, de az erős, időnként viharos északnyugati szélben még ennél is alacsonyabb lesz a hőérzetünk.

Szerdára megszűnik a tartós csapadék, azonban továbbra is szeles, hűvös idő várható.

fotó: dpa
fotó: dpa

Csütörtök hajnalra nyugalomba jut a hidegfront felettünk, mérséklődik a szél, kiderül az ég, éppen ezért erősen lehűl a levegő, többfelé lehet talaj menti fagy. Napközben már délire fordul az áramlás felettünk, amellyel átmeneti felmelegedés kezdődik, a délutáni órák hőmérséklete a sok napsütés hatására már ismét elérheti a 18-20 fokot.

A csütörtöki ballagási ünnepségek alatt tehát, viszonylag kedvező időjárás valószínű!

A hosszú hétvége időjárása egyelőre még bizonytalan, de a mostani számítások szerint folytatódik az átlagosnál hűvösebb, időnként esőkkel, záporokkal tarkított idő.



1. Ábra:  fáklya diagram Kaposvár térségére. A hőmérsékleti görbe jól szemlélteti a keddi jelentős lehűlést.



2. Ábra: április 28. Kedden a Dunántúl fölé hideg léghullámok érkeznek, lehűlés kezdődik, ugyanakkor a meleg levegő délkelet felé szorul vissza.



3. Ábra: a GFS modell csapadék előrejelzése április 28-ra. A modell nagy területen vár jelentős mennyiségű csapadékot.

A szerzőről

Szalinay Tibor vagyok, kaposvári fényképész. Gyerekkorom óta hobbim a meteorológia. A több évtizedes megfigyeléseimet ötvözöm az interneten ma már elérhető, profi meteorológiai modellek előrejelzéseivel. Ezek segítségével készítek prognózisokat 7-10 napra előre, lakhelyemre és környékére. Főleg az extrém időjárási helyzetek érdekelnek, úgy mint télen a nagy havazások, hófúvások, rendkívüli hidegek, nyáron pedig a kemény zivatarok, nagy felhőszakadások, tartós hőhullámok...

Címkék: ballagás, vihar, eső, lehűlés, időjárás