A Kárpát-medence felett északi áramlás alakul ki, amellyel több hullámban egyre hidegebb, sarkvidéki eredetű levegő érkezik fölénk. A következő napokban erős lehűlés várható, a hét második felétől változékony, késő télies idő köszönt be.

Kedden eleinte egy melegfront csapadékzónája érkezik fölénk, szórványosan kell számítani kisebb esőkre, záporokra, majd az esti óráktól már egy hidegfront éri el térségünket, amely többfelé okozhat további záporokat, helyenként zivatarokat. A hidegfront érkezésével viharossá fokozódik az északnyugati szél.

Szerdától már szárazabb, hidegebb levegő érkezik fölénk, felszakadozik a felhőzet, futó záporok azonban továbbra is előfordulhatnak majd.
Csütörtökön tovább folytatódik a hideg levegő beáramlása.

A következő három nap időjárása Somogy megyében:

Kedd: többnyire felhős idő várható, csak rövid időszakokra szakadozhat fel a felhőzet. Szórványosan kell számítani esőre, záporra, a délutáni óráktól néhol zivatarra. A délnyugati, majd később északnyugati szél erős, időnként viharos lesz. A délutáni órák hőmérséklete 14-16 fok között alakul. A késő esti órákra 8-10 fok közé hűl a levegő.

Szerda: a változóan, időnként erősen felhős ég mellett több-kevesebb napsütésre is lehet számítani. Szórványosan előfordulhatnak futó záporok. Az északnyugati szél erős, időnként viharos lesz. A reggeli órák hőmérséklete 6-8 fok között alakul. A délutáni órákra 10-12 fok közé melegszik a levegő.

Csütörtök: többnyire felhős idő várható, csak néhol süthet ki rövid időre a nap. Többfelé valószínű kisebb eső, zápor. Az északnyugati szél erős, néhol viharos lesz. A reggeli órák hőmérséklete 1-3 fok között alakul. A délutáni órákra 8-11 fokig melegszik a levegő.

Távolabbi kilátások: a hét második felétől egyre hidegebbre fordul időjárásunk. Szombattól egy mediterrán ciklon hatására egyre többfelé várható csapadék, helyenként havas eső, hózápor is előfordulhat majd. Az északnyugati szél gyakran lesz erős, néhol viharos.

A szerzőről

Szalinay Tibor vagyok, kaposvári fényképész. Gyerekkorom óta hobbim a meteorológia. A több évtizedes megfigyeléseimet ötvözöm az interneten ma már elérhető, profi meteorológiai modellek előrejelzéseivel. Ezek segítségével készítek prognózisokat 7-10 napra előre, lakhelyemre és környékére. Főleg az extrém időjárási helyzetek érdekelnek, úgy mint télen a nagy havazások, hófúvások, rendkívüli hidegek, nyáron pedig a kemény zivatarok, nagy felhőszakadások, tartós hőhullámok...

Címkék: zivatar, lehűlés, hideg, szél, zápor, időjárás