Ciklonok áramlási rendszerében nyugat felől több hullámban enyhe, váltakozó nedvességtartalmú jéghullámok érkeznek a Kárpát-medencébe. A frontok és a hozzájuk tartózó csapadékrendszerek 12-24 óránként vonulnak át felettünk, ezért a hétvégén meglehetősen mozgalmas idő várható.

Szombaton az elvonuló esőzóna mögött felszakadozik a felhőzet, több-kevesebb napsütés is várható, a délutáni órákra pedig általában 12-15 fok közé melegszik a levegő. Ezek az értékek jó 15 fokkal magasabbak az ilyenkor szokásosnál.

Vasárnap újabb változás várható, ezúttal egy hidegfront csapadékzónája érkezik fölénk, viharossá fokozódik az északnyugati szél és egyre többfelé várható eső, zápor. A délutáni óráktól már hidegebb levegő érkezik a magasban, ezért helyenként havas eső, havazás is előfordulhat, azonban a hó sehol sem fog megmaradni. Néhány fokkal visszaesik a hőmérséklet, de még így is jóval melegebb lesz az átlagosnál.
Hétfőre már szárazabb levegő érkezik fölénk, egyre többfelé süt ki a nap, a délutáni órák hőmérséklete pedig többnyire 5-8 fok között alakul majd.

A következő három nap időjárása Somogy megyében:

null

Szombat: eleinte még előfordulhat eső, zápor, majd napközben felszakadozik a felhőzet, több-kevesebb napsütés is várható. A változó irányú szél erős, néhol viharos lesz. A délutáni órák hőmérséklete 12-15 fok között alakul. Késő estére 8-10 fokig hűl a levegő.

null

Vasárnap: erősen megnövekszik a felhőzet és egyre többfelé várható eső, zápor, a délutáni, esti óráktól havas eső, havazás is előfordulhat. Az északnyugati szél erős, időnként viharos lesz. A reggeli órák hőmérséklete 2-4 fok között alakul. A délutáni órákra 5-7 fokig melegszik a levegő.

null

Hétfő: változóan felhős, napos idő várható, csapadék nem valószínű. Az északnyugati szél erős, néhol viharos lesz. A reggeli órák hőmérséklete 0,-2 fok között alakul. A délutáni órákra 5-8 fok közé melegszik a levegő.

null

Távolabbi kilátások: a jövőhéten folytatódik az átlagosnál jóval enyhébb idő, reggelente előfordulhat gyenge fagy, a délutáni órák hőmérséklete azonban többnyire 5-10 fok között alakul majd. Péntekig nem valószínű csapadék.

A szerzőről

Szalinay Tibor vagyok, kaposvári fényképész. Gyerekkorom óta hobbim a meteorológia. A több évtizedes megfigyeléseimet ötvözöm az interneten ma már elérhető, profi meteorológiai modellek előrejelzéseivel. Ezek segítségével készítek prognózisokat 7-10 napra előre, lakhelyemre és környékére. Főleg az extrém időjárási helyzetek érdekelnek, úgy mint télen a nagy havazások, hófúvások, rendkívüli hidegek, nyáron pedig a kemény zivatarok, nagy felhőszakadások, tartós hőhullámok...

Címkék: szalinay, napsütés, január, tavasz, időjárás