Nyugat felől egy hullámzó frontzóna érte el hazánkat, amely napközben kelet felé mozdul, így a következő két napban meghatározza majd megyénk időjárását is. A front mögött nem érkezik hideg levegő, csupán a több felhő és csapadék miatt mérséklődik a nappali felmelegedés, de még így is enyhébb idő lesz az átlagosnál.

Pénteken eleinte szórványosan, majd napközben egyre többfelé várható eső, zápor. A csapadékhullásban kisebb-nagyobb szünetek is lehetnek majd, jelentős csapadék a jelenlegi számítások szerint nem valószínű.

Szombaton többnyire erősen felhős, vagy borult idő várható, többfelé esővel, záporral, akár jelentős mennyiségű csapadék is hullhat. Ekkor lesz a leghűvösebb, a délutáni órákra általában 14-15 fokig melegszik a levegő.

Vasárnaptól már szárazabb léghullámok érkeznek fölénk, eleinte még előfordulhat kisebb eső, zápor, majd napközben csökken a csapadékhajlam, felszakadozhat a felhőzet.

A következő három nap időjárása Somogy megyében:

Péntek: többnyire erősen felhős idő várható, eleinte szórványosan, később egyre többfelé kisebb esővel, záporral. A déli szél megélénkül. A délutáni órák legmagasabb hőmérséklete 18-20 fok között alakul, de a tartósan felhős tájakon 16 fok lesz. Késő estére 13-16 fokig hűl a levegő.

Szombat: erősen felhős, borult idő várható, többfelé esővel, záporral. Helyenként jelentős mennyiségű csapadék is előfordulhat. Az északnyugati szél megélénkül. A reggeli órák hőmérséklete 10-12 fok között alakul. A délutáni órákra 15 fokig melegszik a levegő.

Vasárnap: eleinte erősen felhős idő várható, néhol kisebb csapadékkal, majd napközben felszakadozik a felhőzet. A délkeleti szél megélénkül. A reggeli órák hőmérséklete 8-10 fok között alakul. A délutáni órákra 15-17 fok közé melegszik a levegő.

Távolabbi kilátások: a jövőhét elejétől ismét szárazabb, melegebb levegő érkezik fölénk. A reggeli pára és ködfoltok feloszlása után többnyire változóan felhős, napos idő várható, erősödő nappali felmelegedéssel. A délutáni órák hőmérséklete ismét elérheti a 20 fokot.

A szerzőről

Szalinay Tibor vagyok, kaposvári fényképész. Gyerekkorom óta hobbim a meteorológia. A több évtizedes megfigyeléseimet ötvözöm az interneten ma már elérhető, profi meteorológiai modellek előrejelzéseivel. Ezek segítségével készítek prognózisokat 7-10 napra előre, lakhelyemre és környékére. Főleg az extrém időjárási helyzetek érdekelnek, úgy mint télen a nagy havazások, hófúvások, rendkívüli hidegek, nyáron pedig a kemény zivatarok, nagy felhőszakadások, tartós hőhullámok...

Címkék: kellemes, felhő, meleg, zápor, ősz, eső, időjárás