Dél felől továbbra is meleg léghullámok érkeznek a Kárpát-medence fölé, ugyanakkor nyugat felől egy hullámzó frontrendszer is megközelít bennünket. A következő három napban folytatódik az átlagosnál melegebb idő, de egyre több lesz a felhő felettünk és eleinte elszórtan, majd szombaton egyre többfelé várható eső, zápor, helyenként jelentős mennyiségű csapadék is előfordulhat.

Csütörtökön helyenként kevéssel 20 fok fölé is emelkedhet a hőmérséklet, majd péntektől néhány fokkal mérséklődik a nappali felmelegedés, de még így melegebb lesz az átlagosnál.

A következő három nap időjárása Somogy megyében:

Csütörtök: a változóan, időnként erősen felhős ég mellett, kevés napsütés is előfordulhat. Szórványosan kell számítani kisebb esőre, záporra. A déli szél megélénkül, időnként megerősödik. A délutáni órák legmagasabb hőmérséklete 20-22 fok között alakul. Késő estére 14-16 fokig hűl a levegő.

Péntek: változóan, időnként erősen felhős idő várható, elszórt kisebb esővel, záporral, majd az esti óráktól egyre többfelé várható csapadék. A déli szél megélénkül, néhol megerősödik. A reggeli órák hőmérséklete 8-10 fok között alakul. A délutáni órákra 18-20 fokig melegszik a levegő.

Szombat: többnyire erősen felhős idő várható, többfelé esővel, záporral, helyenként jelentős mennyiségű csapadék is előfordulhat. Az északnyugati szél megélénkül, néhol megerősödik. A reggeli órák legalacsonyabb hőmérséklete 10-12 fok között alakul. A délutáni órákra 14-16 fok közé melegszik a levegő.

Távolabbi kilátások: a szombati csapadékos idő után, vasárnaptól ismét szárazabb levegő érkezik fölénk, egyre nagyobb területeken szakadozik fel a felhőzet. A hőmérsékletekben lényeges változás nem várható, marad az átlagosnál melegebb idő.

A szerzőről

Szalinay Tibor vagyok, kaposvári fényképész. Gyerekkorom óta hobbim a meteorológia. A több évtizedes megfigyeléseimet ötvözöm az interneten ma már elérhető, profi meteorológiai modellek előrejelzéseivel. Ezek segítségével készítek prognózisokat 7-10 napra előre, lakhelyemre és környékére. Főleg az extrém időjárási helyzetek érdekelnek, úgy mint télen a nagy havazások, hófúvások, rendkívüli hidegek, nyáron pedig a kemény zivatarok, nagy felhőszakadások, tartós hőhullámok...

Címkék: kellemes, felhő, ősz, meleg, eső, zápor, időjárás