Egy nyugati ciklon előoldali áramlásában több hullámban meleg levegő érkezik a Kárpát-medence fölé. A megélénkülő, időnként megerősödő déli szél kisöpri a medencénkben megülepedett nyirkos, hűvös levegőt, már csak kevés helyen kell számítani reggeli ködfoltokra. Napközben a sok napsütés hatására gyorsan melegszik a levegő, a délutáni órákra már elérhetjük a 14-15 fokot is.

Kedden, szerdán a napsütésé lesz a főszerep és további felmelegedés várható, helyenként már megközelíthetjük a 20 fokot is.

A következő három nap időjárása Somogy megyében:

Hétfő: eleinte még előfordulhatnak ködös tájak, majd a későbbiekben egyre nagyobb területeken süt ki a nap. A déli szél megélénkül. A délutáni órák hőmérséklete 13-15 fok között alakul. Késő estére 7-10 fokig hűl a levegő.

Kedd: változóan felhős, napos idő várható. A déli szél megélénkül, időnként megerősödik. A reggeli órák hőmérséklete 4-6 fok között alakul. A délutáni órákra 15-18 fokig melegszik a levegő.

Szerda: többnyire napos idő várható, csak időnként növekedhet meg a fátyolfelhőzet. A déli szél megélénkül, időnként megerősödik. A reggeli órák hőmérséklete 5-7 fok körül alakul. A délutáni órákra 17-20 fok közé melegszik a levegő.

Távolabbi kilátások: a héten folytatódik az átlagosnál melegebb, többnyire napos idő. Csütörtökön és pénteken kissé nedvesebb levegő érkezik fölénk, de csak elszórt kisebb záporok fordulhatnak majd elő.

A szerzőről

Szalinay Tibor vagyok, kaposvári fényképész. Gyerekkorom óta hobbim a meteorológia. A több évtizedes megfigyeléseimet ötvözöm az interneten ma már elérhető, profi meteorológiai modellek előrejelzéseivel. Ezek segítségével készítek prognózisokat 7-10 napra előre, lakhelyemre és környékére. Főleg az extrém időjárási helyzetek érdekelnek, úgy mint télen a nagy havazások, hófúvások, rendkívüli hidegek, nyáron pedig a kemény zivatarok, nagy felhőszakadások, tartós hőhullámok...

Címkék: kellemes, napsütés, meleg, ősz, időjárás