Megérkezett a CFS modell hosszútávú, szezonális előrejelzése a téli hónapokra. A modell, amely az előző időszakban meglehetősen jól vizsgázott, december-január-február hónapokra pozitív hőmérsékleti anomáliával, azaz összességében az átlagosnál melegebb idővel számol, ugyanakkor a megszokottnál valamivel kevesebb csapadékot valószínűsít. Átmeneti, rövidebb télies epizódok minden bizonnyal előfordulhatnak majd, azonban nem valószínű, hogy ezek befolyásolni tudják a várható pozitív anomáliát.

Ha megnézzük a CFS modell hőmérsékleti térképeit, (1-2-3. ábra) akkor láthatjuk, hogy Európa nagy részén +1,+3 fokos anomália várható, ugyanakkor a csapadék zöme a kontinens északi, északnyugati területei fölé koncentrálódik, a Kárpát-medence és környékén főleg anticiklonális hatások dominálhatnak, azaz az átlagosnál kevesebb csapadék lehet (4-5-6. ábra).

Ezek alapján feltételezhető, hogy a tél folyamán ismét aktív lehet majd az óceáni, északnyugat-európai ciklontevékenység (brit-ciklon), amely ránk nézve folyamatosan megújuló előoldali, meleg áramlásokat jelenthetnek.
Az előjelek egyelőre azt mutatják, hogy megismétlődhet a tavalyi télre jellemző, Amerika és Európa közötti szélsőséges időjárási eltérés. Egy kialakuló tartós brit-ciklon ismét megpecsételheti az európai tél sorsát, hiszen ennek előoldali áramlásában biztosítva lenne felettünk a tartós déli áramlás.

Meg kell azonban említeni egy fontos tényezőt, amely a későbbiekben akár át is írhatja a hosszútávú prognózisokat, ez pedig a szibériai hó és hideg felhalmozódás, amely " hűtőház effektusként " hat Európa időjárására.
A szibériai területeken az idén szokatlanul erős a hó és hideg felhalmozódás, amely következő időszakban minden bizonnyal tovább fokozódik majd. Ez a nagy tömegű hideg levegő megfelelő nyomáselrendeződések hatására (brit-ciklon gyengülése) a tél folyamán bármikor beleszólhat időjárásunkba.


Megjegyzés: a hosszútávú, anomália előrejelzés a szokásosnál jóval bizonytalanabb, segítségével csak bizonyos tendenciákra lehet következtetni. Az előrejelzésben bekövetkező jelentős változás esetén tájékoztatjuk olvasóinkat.


1. Ábra: a CFS modell hőmérsékleti anomália előrejelzése decemberre. A modell Európa nagy részére +1,+3 fokos anomáliát vár.


2. Ábra: a CFS modell hőmérsékleti anomália előrejelzése januárra. Európa nagy részére +1,+2 fokos anomália valószínűsíthető.


3. Ábra: a CFS modell hőmérsékleti anomália előrejelzése februárra. Az előző hónapokhoz hasonlóan szintén pozitív anomália várható.



4. Ábra: a CFS modell csapadék anomália előrejelzése decemberre. Látható, hogy környékünkön negatív anomália valószínű, tehát az átlagosnál kevesebb csapadék várható, ugyanakkor Európa északi és északnyugati területei felett az átlagosnál több a csapadék. Ez az időjárási helyzet óceáni, északnyugat-európai ciklontevékenységre enged következtetni, amely nálunk többnyire enyhe idővel jár.


5. Ábra: a CFS modell csapadék anomália előrejelzése januárra.


6. Ábra: a CFS modell csapadék anomália előrejelzése februárra.


7. Ábra: sarki jég és szibériai hófelhalmozódás 2013. október 25. - 2014. október 25. Jól látszik, hogy idén a tavalyihoz képest is erősebb a szibériai hófelhalmozódás, amely nálunk egyik alapfeltétele az igazi téli időjárásnak.

A Szibéria felett kialakult nagy tömegű hideg levegő "hűtőház effektusként" hat a kontinens időjárására.

A szerzőről

Szalinay Tibor vagyok, kaposvári fényképész. Gyerekkorom óta hobbim a meteorológia. A több évtizedes megfigyeléseimet ötvözöm az interneten ma már elérhető, profi meteorológiai modellek előrejelzéseivel. Ezek segítségével készítek prognózisokat 7-10 napra előre, lakhelyemre és környékére. Főleg az extrém időjárási helyzetek érdekelnek, úgy mint télen a nagy havazások, hófúvások, rendkívüli hidegek, nyáron pedig a kemény zivatarok, nagy felhőszakadások, tartós hőhullámok...

Címkék: hideg, meleg, , tél, időjárás