A következő napok időjárását egy lassan mozgó hidegfront és a hozzá tartózó csapadékzónák alakítják. Szerdától péntekig, több hullámban érkezik a csapadék, ezért eső, zápor szinte mindennap előfordulhat. A nappali felmelegedés gyengül, de a hőmérsékletek így is csak az átlagos értékekig esnek vissza.

Kedden még többnyire napos, száraz idő várható, legfeljebb az esti óráktól növekedhet meg kissé a felhőzet. Nyárias idő várható, a délutáni órákra 24-26 fokig melegszik a levegő.

Szerdán már egy hidegfront közelíti meg a Kárpát-medencét. A front előterében nedvesebb, labilis levegő érkezik fölénk. Napközben erősen megnövekszik a felhőzet és egyre többfelé lehet eső, zápor, eleinte zivatar. Nem lesz hűvös, csak néhány fokkal mérséklődik a nappali felmelegedés.

Csütörtökön gyakran lesz erősen felhős az ég és többfelé kell számítani újabb esőkre, záporokra, helyenként jelentős mennyiségű csapadék is előfordulhat. Valószínű, hogy a délutáni órákban csökken majd a csapadékhajlam, átmenetileg felszakadozhat a felhőzet.  Tovább mérséklődik a nappali felmelegedés, a délutáni órákban 20 fok körüli hőmérsékleteket mérhetünk majd.

A következő három nap időjárása Somogy megyében:

Kedd: változóan felhős, napos idő várható, csapadék nem lesz. A délnyugati szél megélénkül, néhol megerősödik. A délutáni órák hőmérséklete 24-26 fok között alakul.Késő estére 18-20 fokig hűl a levegő.

Szerda: eleinte még változóan felhős idő várható, majd napközben erősen megnövekszik a felhőzet és egyre többfelé várható eső, zápor, néhol zivatar. A nyugati, délnyugati szél megélénkül. A reggeli órák hőmérséklete 10-13 fok között alakul. A délutáni órákra 22-24 fok közé melegszik a levegő.

Csütörtök: gyakran lesz erősen felhős, vagy borult az ég és többfelé kell számítani esőre, záporra. A délutáni órákban csökken a csapadékhajlam, átmenetileg felszakadozhat a felhőzet. A nyugati. északnyugati szél megélénkül, néhol megerősödik. A reggeli órák hőmérséklete 12-14 fok között alakul. A délutáni órákra 19-21 fok közé melegszik a levegő.

Távolabbi kilátások: szerdától péntekig változékony, időnként csapadékos idő várható, majd szombattól ismét anticiklonális hatások alakítják időjárásunkat. Napos, száraz idő köszönt be, azonban éjszakánként többfelé képződik majd köd. Vasárnaptól, hétfőtől melegedés kezdődhet.

A szerzőről

Szalinay Tibor vagyok, kaposvári fényképész. Gyerekkorom óta hobbim a meteorológia. A több évtizedes megfigyeléseimet ötvözöm az interneten ma már elérhető, profi meteorológiai modellek előrejelzéseivel. Ezek segítségével készítek prognózisokat 7-10 napra előre, lakhelyemre és környékére. Főleg az extrém időjárási helyzetek érdekelnek, úgy mint télen a nagy havazások, hófúvások, rendkívüli hidegek, nyáron pedig a kemény zivatarok, nagy felhőszakadások, tartós hőhullámok...

Címkék: nap, száraz, felhő, csapadék, időjárás