A Kárpát-medence időjárását egy anticiklon alakítja, amelyre a száraz, leszálló légmozgások a jellemzőek. Hétfőn és kedden nagyrészt a napsütésé lesz a főszerep, majd szerdától átmenetileg kissé nedvesebb léghullámok érkeznek fölénk. Eleinte változóan felhős, napos idő várható, majd a délutáni óráktól időnként már erősebben megnövekedhet a felhőzet, de csak néhol, főleg a megye északi tájain alakulhat ki kisebb zápor. A hőmérsékletek a következő 3 napban állandósulnak, a hajnali órákra általában 6-10 fok közé hűl a levegő, míg a délutáni órákra 21-23 fok közé emelkedik a hőmérséklet.

Előfordulhatnak helyek, ahol a hajnalban képződött köd csak lassan oszlik majd, illetve a megemelkedett köd tartósabb ködfelhőzetet alkot, ezeken a tájakon 20 fok alatt marad a nappali hőmérséklet.

A következő három nap időjárása Somogy megyében:

Hétfő: a reggeli pára és ködfoltok megszűnése után, többnyire napos, száraz idő várható. A délkeleti szél megélénkül. A délutáni órák legmagasabb hőmérséklete 21-23 fok között alakul. Késő estére 12-15 fok közé hűl a levegő.

Kedd: a reggeli pára és ködfoltok feloszlása után, változóan felhős, napos időre számíthatunk. A délkeleti szél időnként megélénkül. A reggeli órák hőmérséklete 6-8 fok körül alakul. A délutáni órákra 21-23 fok közé melegszik a levegő.

Szerda: eleinte változóan felhős, napos időre számíthatunk, majd a későbbiekben időnként erősebben megnövekedhet a felhőzet, de csak néhol, főleg a Balaton térségében alakulhat ki gyenge zápor. Az északkeleti szél megélénkül. A reggeli órák hőmérséklete 7-10 fok között alakul, néhol köd is képződhet. A délutáni órákra 21-23 fokig melegszik a levegő.

Távolabbi kilátások: a hét közepétől átmenetileg kissé változékonyabbra fordul időjárásunk, főleg csütörtökön lesz több felhő felettünk, ekkor szórványosan kisebb eső, zápor is előfordulhat. A hétvégétől ismét szárazabb levegő érkezik fölénk, több lesz a napsütés, de a délutáni hőmérsékletek már nem emelkednek 20 fok fölé, többnyire az alatt maradnak.

A szerzőről

Szalinay Tibor vagyok, kaposvári fényképész. Gyerekkorom óta hobbim a meteorológia. A több évtizedes megfigyeléseimet ötvözöm az interneten ma már elérhető, profi meteorológiai modellek előrejelzéseivel. Ezek segítségével készítek prognózisokat 7-10 napra előre, lakhelyemre és környékére. Főleg az extrém időjárási helyzetek érdekelnek, úgy mint télen a nagy havazások, hófúvások, rendkívüli hidegek, nyáron pedig a kemény zivatarok, nagy felhőszakadások, tartós hőhullámok...

Címkék: vénasszony, kellemes, nap, ősz, időjárás