Északnyugati áramlással hűvös, váltakozó nedvességtartalmú léghullámok érkeznek a Kárpát-medence fölé. A fölénk érkező levegő nem túl nagy nedvességtartalmú, ezért az időnként megnövekvő felhőzetből csak elszórt kisebb csapadék lehet.

Szerdán többnyire napos, száraz idő várható, majd csütörtökre ismét nedvesebb levegő érkezik fölénk. Az éjszakai órákban megnövekszik a felhőzet, amely megakadályozza a holnap hajnali erős lehűlést. Többnyire 5 fok feletti minimum hőmérsékleteket mérhetünk majd. Napközben az időnként erősen megnövekvő felhőzet mellett, rövid napos időszakok is lehetnek. Elszórtan alakulhatnak ki kisebb esők, záporok. A délutáni órák hőmérséklete a több felhő miatt 16-18 fok között alakul.

Péntekre már szárazabb levegő érkezik fölénk, felszakadozik a felhőzet, napközben hosszabb-rövidebb napos időszakok is lehetnek, csak néhol alakulhat ki gyenge zápor.

A következő három nap időjárása Somogy megyében:

Szerda: többnyire napos, száraz idő várható, csak időnként növekedhet meg a fátyolfelhőzet. Az északnyugati szél megélénkül. A délutáni órák hőmérséklete 18-20 fok között alakul. Késő estére 10-13 fokig hűl a levegő.

Csütörtök: időnként erősen megnövekszik a felhőzet és elszórtan várható kisebb eső, zápor. Az északnyugati szél élénk, helyenként erős lesz. A reggeli órák hőmérséklete 7-9 fok között alakul. A délutáni órákra 16-18 fok közé melegszik a levegő.

Péntek: az időnként megnövekvő felhőzet mellett, hosszabb-rövidebb napos időszakok is lehetnek. Néhol előfordulhat futó zápor. Az északnyugati szél megerősödik. A reggeli órák hőmérséklete 5-8 fok között alakul. A délutáni órákra 17-19 fokig melegszik a levegő.

Távolabbi kilátások: A hétvégén megszűnik a hideg levegő utánpótlása, egyre inkább egy anticiklon alakítja majd időjárásunkat, napos, száraz idő köszönt be. Erősödik a nappali felmelegedés, a délutáni órákban már kevéssel 20 fok fölé is melegedhet a levegő.

A szerzőről

Szalinay Tibor vagyok, kaposvári fényképész. Gyerekkorom óta hobbim a meteorológia. A több évtizedes megfigyeléseimet ötvözöm az interneten ma már elérhető, profi meteorológiai modellek előrejelzéseivel. Ezek segítségével készítek prognózisokat 7-10 napra előre, lakhelyemre és környékére. Főleg az extrém időjárási helyzetek érdekelnek, úgy mint télen a nagy havazások, hófúvások, rendkívüli hidegek, nyáron pedig a kemény zivatarok, nagy felhőszakadások, tartós hőhullámok...

Címkék: süt, nap, hűvös, ősz, időjárás