Déli, délnyugati áramlással meleg, kissé nedvesebb, labilis levegő áramlik a Kárpát-medence fölé. A napos időszakok mellett, időnként már erősebben megnövekedhet a gomolyfelhőzet, amelyből szombaton csak néhol, majd vasárnap már többfelé számíthatunk záporra, zivatarra.

Az éjszakai lehűlés jelentősen mérséklődik, a délutáni órákra pedig 25-26 fokig melegszik majd a levegő, igazi késő nyárias idő várható.

Hétfőn egy markáns hidegfront vonul át felettünk. Napközben erősen megnövekszik a felhőzet és egyre többfelé várható eső, zápor, eleinte zivatar, helyenként jelentős mennyiségű csapadékra kell számítani. A front érkezésével megerősödik, időnként viharossá fokozódik az északnyugati szél. Erős lehűlés kezdődik, napközben már nem sokat emelkedik a hőmérséklet a reggelihez képest, a délutáni órákban mindössze 17-19 fok körüli maximumokat mérhetünk majd.

A napos időszakok, valamint a záporok, zivatarok, térben és időben is váltakozhatnak majd egymással, ezért ezek előrejelzése meglehetősen bizonytalan.

A következő három nap időjárása Somogy megyében:

Szombat: változóan felhős, napos idő várható. Az időnként megnövekvő gomolyfelhőzetből csak elszórtan alakulhat ki zápor, esetleg zivatar. A délnyugati szél megélénkül. A délutáni órák hőmérséklete 24-16 fok körül alakul. Késő estére 18-20 fokig hűl a levegő.

Vasárnap: a több-kevesebb napsütés mellett időnként erősebben megnövekszik a gomolyfelhőzet és többfelé fordulhat elő zápor, zivatar. Az eleinte délnyugati, majd később északnyugati szél megélénkül. A reggeli órák hőmérséklete 15-17 fok között alakul. A délutáni órákra 24-25 fokig melegszik a levegő.

Hétfő: erősen megnövekszik a felhőzet és egyre többfelé várható eső, zápor, eleinte zivatar. Az északnyugatira forduló szél megerősödik, időnként viharossá fokozódik. A reggeli órák hőmérséklete 15-17 fok között alakul. A délutáni órákra 17-19 fokig melegszik a levegő.

Távolabbi kilátások: a jövőhét második felére nyugalomba jut a hideg levegő, lassú melegedés kezdődik.

 

A szerzőről

Szalinay Tibor vagyok, kaposvári fényképész. Gyerekkorom óta hobbim a meteorológia. A több évtizedes megfigyeléseimet ötvözöm az interneten ma már elérhető, profi meteorológiai modellek előrejelzéseivel. Ezek segítségével készítek prognózisokat 7-10 napra előre, lakhelyemre és környékére. Főleg az extrém időjárási helyzetek érdekelnek, úgy mint télen a nagy havazások, hófúvások, rendkívüli hidegek, nyáron pedig a kemény zivatarok, nagy felhőszakadások, tartós hőhullámok...

Címkék: szalinay, ősz, időjárás