A hétfőn érkezett ciklon csapadékzónája fokozatosan a nyugati országrész fölé koncentrálódik, térségünkben megszűnik a tartós eső, a délutáni órákban már felszakadozhat a felhőzet. Valamivel kellemesebb idő lesz mint tegnap, de a nappali hőmérsékletek még így is elmaradnak az átlagostól.

Szerdára már elhagyja térségünket a ciklon, mögötte keleti, északkeleti áramlással meleg, átmenetileg szárazabb, majd a délutáni óráktól ismét nedvesebb, labilis levegő érkezik fölénk. Eleinte napos idő várható, majd a délutáni óráktól már megnövekedhet a gomolyfelhőzet  és szórványosan kialakulhatnak záporok, zivatarok. Meleg idő várható, a délutáni órákra 26-28 fok közé melegszik a levegő.

Csütörtökön is folytatódik a változékony idő, a kezdeti napos időszakok után, szórványosan fordulhatnak elő záporok, zivatarok, azonban a hőmérsékletek kellemesen alakulnak.

A következő három nap időjárása Somogy megyében:

Kedd: eleinte erősen felhős, borult idő várható többfelé esővel, záporral, majd csökken a csapadék felszakadozik a felhőzet, a megye keleti tájain a nap is kisüt. Az északi szél megélénkül, néhol megerősödik. A délutáni órák hőmérséklete 19-21 fok között alakul, de a napos tájakon ennék kissé melegebb is lehet. A késő esti órákra 16-20 fok közé hűl a levegő.

Szerda: eleinte változóan felhős, napos idő várható, majd a délutáni órákban erősen megnövekszik a gomolyfelhőzet és szórványosan kell számítani záporok, zivatarok kialakulására. Az északkeleti szél megélénkül, zivatarok környezetében megerősödik. A reggeli órák hőmérséklete 15-17 fok között alakul. A délutáni órákra 26-28 fok közé melegszik a levegő.

Csütörtök: eleinte még számíthatunk több-kevesebb napsütésre, majd a délutáni óráktól erősen megnövekszik a gomolyfelhőzet és szórványosan várható zápor, zivatar. Az északkeleti szél megélénkül, időnként megerősödik. A reggeli órák hőmérséklete 15-17 fok között alakul. A délutáni órákra 24-26 fok közé melegszik a levegő.

Távolabbi kilátások: a következő egy hétben is folytatódik a változékony, ám az átlagosnak megfelelő, viszonylag kellemes idő. A fölénk érkező meleg, labilis levegő kedvező feltételeket biztosít a záporok, zivatarok kialakulásának, amelyek szinte mindennap előfordulhatnak majd.

A szerzőről

Szalinay Tibor vagyok, kaposvári fényképész. Gyerekkorom óta hobbim a meteorológia. A több évtizedes megfigyeléseimet ötvözöm az interneten ma már elérhető, profi meteorológiai modellek előrejelzéseivel. Ezek segítségével készítek prognózisokat 7-10 napra előre, lakhelyemre és környékére. Főleg az extrém időjárási helyzetek érdekelnek, úgy mint télen a nagy havazások, hófúvások, rendkívüli hidegek, nyáron pedig a kemény zivatarok, nagy felhőszakadások, tartós hőhullámok...

Címkék: lehűl, felhő, csapadék, időjárás