Egy hidegfront közeledik hazánk felé. A front előterében vasárnap még meleg, a délutáni óráktól már nedvesebb, labilis léghullámok áramlanak fölénk.

A kezdeti napos időszak után a délutáni óráktól már erősebben megnövekedhet a gomolyfelhőzet az esti óráktól záporok, zivatarok is kialakulhatnak. Meleg idő várható, 26-27 fok körüli délutáni maximum hőmérsékletekkel.

Hétfő hajnalra megérkezik a hidegfront, amely lelassul, hullámot vet felettünk és sekély ciklonná alakul. Valószínű, hogy ez a képződmény kedd estig hatással lesz időjárásunkra.

Többnyire erősen felhős, borult idő várható, többfelé esővel, záporral, néhol zivatarral. Helyenként jelentős mennyiségű csapadék is hullhat. Az északira forduló szél megerősödik, időnként viharossá fokozódik. Hűvös, őszies idő várható, 17-19 fok közötti nappali hőmérsékletekkel, azonban előfordulhatnak helyek, ahol ennél is hűvösebb lesz.

Kedden is folytatódik a nagyrészt erősen felhős idő, többfelé újabb esővel, záporral. Marad a hűvös idő.

A következő három nap időjárása Somogy megyében:

Vasárnap: eleinte túlnyomóan napos idő várható, majd a délutáni óráktól időnként megnövekszik a gomolyfelhőzet és az esti órákban már szórványosan lehetnek záporok, zivatarok. A délutáni órák hőmérséklete 25-27 fok körül alakul. A késő esti órákra 18-21 fokig hűl a levegő.

Hétfő: erősen felhős, borult idő várható, többfelé esővel, záporral, néhol zivatarral. Helyenként jelentős mennyiségű csapadék is előfordulhat. Az északi szél megerősödik, időnként viharossá fokozódik. A reggeli órák hőmérséklete 14-16 fok között alakul. A délutáni órákra 17-19 fokig melegszik a levegő, de néhol ennél is hűvösebb lehet.

Kedd: gyakran lesz erősen felhős az ég, csak rövid időre vékonyodhat el a felhőzet. Többfelé kell számítani újabb esőre, záporra. Az északi szél megerősödik. A reggeli órák hőmérséklete 12-14 fok körül alakul. A délutáni órákra 20-22 fokig melegszik a levegő.

Távolabbi kilátások: a jövőhét közepére eltávolodik a sekély ciklon, csökken a csapadékhajlam, de záporok a hét a további napjaiban is előfordulhatnak. A hét második felétől melegedés kezdődik, kissé változékony, az átlagosnak megfelelő hőmérsékletű idő köszönt be.

A szerzőről

Szalinay Tibor vagyok, kaposvári fényképész. Gyerekkorom óta hobbim a meteorológia. A több évtizedes megfigyeléseimet ötvözöm az interneten ma már elérhető, profi meteorológiai modellek előrejelzéseivel. Ezek segítségével készítek prognózisokat 7-10 napra előre, lakhelyemre és környékére. Főleg az extrém időjárási helyzetek érdekelnek, úgy mint télen a nagy havazások, hófúvások, rendkívüli hidegek, nyáron pedig a kemény zivatarok, nagy felhőszakadások, tartós hőhullámok...

Címkék: nap, lehűl, zivatar, zápor, nyár, időjárás, sport