Az elmúlt 24 órában, Kaposvár és környékén 30-40 mm csapadék hullott, ami  a ma éjféli órákig még tovább gyarapodhat. Az előforduló esőkből, felhőszakadásokból, helyenként további 20-50 mm eső is lezúdulhat. A legtöbb csapadék a megye déli és keleti területein valószínű, de máshol sem zárható ki.

Egy ciklon áramlási rendszerében eleinte meleg, nagy nedvességtartalmú levegő áramlik fölénk, ennek hatására többfelé várható jelentős csapadék. A későbbiekben nyugat felől már egy gyenge hidegfront szólhat bele időjárásunkba. A front mögött néhány fokkal hűvösebb, egyre szárazabb levegő áramlik fölénk. Somogy megye e két ellentétes levegőfajta határán fekszik, ezért ma még meglehetősen változékony, csapadékos időre számíthatunk.

A délelőtti tartós eső után többfelé felszakadozhat a felhőzet, de a délutáni órákban, főleg a megye déli és keleti tájain erősen megnövekedhet a gomolyfelhőzet és szórványosan újabb záporok, zivatarok alakulhatnak ki.

Néhol felhőszakadás is előfordulhat. Egy-egy csapadékgócban akár 20-50 mm eső is lezúdulhat. A délutáni órák hőmérséklete 25-28 fok között alakul, de a tartósan csapadékos tájakon ennél 1-2 fokkal hűvösebb lehet.

Csütörtökön már egyre nagyobb területeket áraszt el a szárazabb levegő, azonban Somogy déli és keleti tájain még mindig kell számítani záporok, zivatarok kialakulására, ezeken a tájakon várható napközben a kevesebb napsütés.

Péntektől már határozott javulás kezdődik, egyre több lesz a napsütés és erősödik a nappali felmelegedés.

A következő három nap időjárása Somogy megyében:

Szerda: többnyire erősen felhős idő várható, de napos időszakok is előfordulhatnak majd. Többfelé várható eső, zápor, zivatar, néhol felhőszakadás. Az északnyugati szél megélénkül. A délutáni órák hőmérséklete 25-28 fok között alakulhat, azonban a tartósan csapadékos tájakon ennél 1-2 fokkal hűvösebb lehet. A késő esti órákban 22-25 fok közé hűl a levegő.

Csütörtök: a több-kevesebb napsütés mellett, időnként megnövekszik a gomolyfelhőzet és szórványosan kell számítani záporok, zivatarok kialakulására. Néhol felhőszakadás is előfordulhat. A reggeli órák hőmérséklete 15-18 fok között alakul. A délutáni órákra 26-29 fokig melegszik a levegő.

Péntek: többnyire napos, száraz idő várható, csak időnként növekedhet meg átmenetileg a gomolyfelhőzet. Csapadék nem valószínű. A reggeli órák hőmérséklete 15-18 fok között alakul, néhol köd is képződhet.
A délutáni órákra 29-31 fok közé melegszik a levegő.

Távolabbi kilátások: szombattól keddig kánikulai meleg várható. Többnyire napos idő várható elszórt záporokkal, zivatarokkal. A jövő hét közepén hidegfront érkezhet, bizonytalan mértékű lehűlést okozva.

A szerzőről

Szalinay Tibor vagyok, kaposvári fényképész. Gyerekkorom óta hobbim a meteorológia. A több évtizedes megfigyeléseimet ötvözöm az interneten ma már elérhető, profi meteorológiai modellek előrejelzéseivel. Ezek segítségével készítek prognózisokat 7-10 napra előre, lakhelyemre és környékére. Főleg az extrém időjárási helyzetek érdekelnek, úgy mint télen a nagy havazások, hófúvások, rendkívüli hidegek, nyáron pedig a kemény zivatarok, nagy felhőszakadások, tartós hőhullámok...

Címkék: góc, jég, zápor, felhő, zivatar, eső, csapadék, időjárás