A zivatarok helyi jellegűek lesznek, valószínűleg nem érintenek nagy területeket, ám ahol beragad egy csapadékgóc, ott tetemes mennyiségű eső is lezúdulhat.

A felettünk elhelyezkedő meleg, nedves, instabil levegő kitűnő feltételeket biztosít a záporok, zivatarok kialakulásának. A napsütés és az erős párolgás hatására menetrendszerűen alakulnak ki az újabb zivatargócok.

Zivatarok alkalmával a fő veszélyforrás továbbra is a felhőszakadás lesz.
Egy-egy lassan mozgó gócból akár 30-60 mm eső is lezúdulhat.

A késő esti, éjszakai óráktól fokozatosan megszűnik a zivatarképződés.

A következő egy-két napban még maradnak a záporok, zivatarok, azonban ezek egyre inkább a megye keleti területei fölé koncentrálódnak majd.
Csütörtöktől kissé hűvösebb, de száraz léghullámok érkeznek fölénk, stabilizálódik a légkör, megszűnik a fülledtség és egyre kevesebb helyen kell számítani csapadékra.

A napos időszakok, valamint a záporok, zivatarok térben és időben is váltakozhatnak majd egymással, ezért ezek előrejelzése meglehetősen bizonytalan.

Az alábbi nagy felbontású modell 14-15 órától várja az első csapadékgócok megjelenését megyénk fölött.

A szerzőről

Szalinay Tibor vagyok, kaposvári fényképész. Gyerekkorom óta hobbim a meteorológia. A több évtizedes megfigyeléseimet ötvözöm az interneten ma már elérhető, profi meteorológiai modellek előrejelzéseivel. Ezek segítségével készítek prognózisokat 7-10 napra előre, lakhelyemre és környékére. Főleg az extrém időjárási helyzetek érdekelnek, úgy mint télen a nagy havazások, hófúvások, rendkívüli hidegek, nyáron pedig a kemény zivatarok, nagy felhőszakadások, tartós hőhullámok...

Címkék: zvivatar, jég, felhő, eső, zápor, csapadék, időjárás