Meleg, páradús légtömegek helyezkednek el a Kárpát-medence felett. Ez az időjárási helyzet kedvező feltételeket biztosít a helyi záporok, zivatarok kialakulásának. Egy-egy zivatargócban felhőszakadás, jégeső is előfordulhat. Felhőszakadások alkalmával, lokálisan akár 30-50 mm eső is lezúdulhat. Fülledt meleg idő várható, 30 fok körüli maximum hőmérsékletekkel.

Hétfőn és kedden folytatódik a változékony, meleg idő. A több-kevesebb napsütés mellett, hétfőn többfelé, kedden szórványosan kell számítanunk záporok, zivatarok kialakulására. A délutáni hőmérsékletek általában 27-30 fok között alakulnak, azonban a magas páratartalom miatt ezeket az értékeket a ténylegesnél is melegebbnek érezhetjük majd.

A napos időszakok, valamint a záporok, zivatarok, térben és időben is váltakozhatnak majd egymással, ezért ezek előrejelzése meglehetősen bizonytalan.

Az előrejelzett csapadék mennyiségében és területi eloszlásában nagyfokú a bizonytalanság!

A következő három nap időjárása Somogy megyében:

null

Vasárnap: a több-kevesebb napsütés mellett, időnként megnövekszik a gomolyfelhőzet és szórványosan kell számítani záporok, zivatarok kialakulására. Néhol felhőszakadás, jégeső is előfordulhat. A délutáni órák hőmérséklete 30-32 fok között alakul, de a tartósan felhős tájakon ennél 1-2 fokkal hűvösebb lehet. Késő estére 22-25 fokig hűl a levegő.

null

Hétfő: a hosszabb-rövidebb napos időszakok mellett, időnként erősen megnövekszik a gomolyfelhőzet és többfelé valószínű zápor, zivatar. Néhol heves zivatar is előfordulhat felhőszakadás és jégeső kíséretében. A reggeli órák hőmérséklete 16-20 fok között alakul, néhol köd is képződhet. A délutáni órákra 27-29 fokig melegszik a levegő, de néhol 30 fok is lehet.

null

Kedd: a több-kevesebb napsütés mellett, időnként erősen megnövekszik a felhőzet és szórványosan kell számítani záporok, zivatarok kialakulására.
A reggeli órák hőmérséklete 16-20 fok között alakul. A délutáni órákra 28-30 fok közé melegszik a levegő.

null

Távolabbi kilátások: a jövő péntekig folytatódik a záporokkal, zivatarokkal tarkított fülledt meleg idő. A hétvégére szárazabb léghullámok érkezhetnek.

A szerzőről

Szalinay Tibor vagyok, kaposvári fényképész. Gyerekkorom óta hobbim a meteorológia. A több évtizedes megfigyeléseimet ötvözöm az interneten ma már elérhető, profi meteorológiai modellek előrejelzéseivel. Ezek segítségével készítek prognózisokat 7-10 napra előre, lakhelyemre és környékére. Főleg az extrém időjárási helyzetek érdekelnek, úgy mint télen a nagy havazások, hófúvások, rendkívüli hidegek, nyáron pedig a kemény zivatarok, nagy felhőszakadások, tartós hőhullámok...

Címkék: eleje, augusztus, 2014, időjárás