Megérkezett a CFS modell hosszútávú anomália előrejelzése augusztus hónapra. A friss számítások szerint a hónap összességében átlagos hőmérsékletű lehet nagyjából átlagos, illetve valamivel e feletti csapadékhozamokkal.

Ha hinni lehet a hosszútávú modellnek, amely az előző hónapokban meglehetősen jól bizonyított, akkor augusztusban sem valószínű hosszan tartó rendkívül meleg, illetve átlagosnál jóval hűvösebb időszak.

Ha megnézzük az első ábrát, ami egy hőmérsékleti anomália térkép Európára, azon jól látszik, hogy a kontinens déli, délnyugati területei, a mediterrán térség egy jó része az átlagosnál hűvösebb zónába esik.

Ugyanakkor Európa keleti, északkeleti területei az átlagosnál jóval melegebbek lehetnek majd. Tőlünk délre, délkeletre továbbra is ciklonális hatások uralkodhatnak, tehát az átlagosnál több csapadék lehet, ami a zápor és zivatarhajlam erősödésével hazánk időjárásba is beleszólhat majd. 

A Kárpát-medence továbbra is e két eltérő anomália határán, ütközőzónában fekszik majd. Rövidebb száraz hőhullámok és mérsékelten meleg, záporokkal, zivatarokkal tarkított időszakok váltakozhatnak majd egymással hazánk északkeleti területein magasabb, míg a nyugati, délnyugati tájakon valamivel alacsonyabb hőmérsékletekkel.

Augusztus első hete az átmeneti valamivel szárazabb időszak után ismét a változékonyságról szólhat majd. Hétfőtől fokozatosan egy ciklonális mező húzódik fölénk. Ennek áramlási rendszerében meleg, nagy nedvességtartalmú levegő érkezik fölénk, ami kedvez a záporok, zivatarok, felhőszakadások kialakulásának.

Fülledt, meleg időszak kezdődik, a délutáni hőmérsékletek a felhőzet függvényében fognak majd alakulni. A tartósan napos tájakon és időszakokban akár kevéssel 30 fok fölé is melegedhet a levegő, míg a felhős, csapadékos tájakon és időszakokban csupán 25 fok lesz.

A mostani számítások szerint augusztus 10. körül egy bizonytalan mértékű és tartósságú hőhullám köszönthet be.

Megjegyzés: a hosszútávú előrejelzés a jelenlegi modellfutások alapján készült, amely a későbbiekben még módosulhat. Jelentős változás esetén tájékoztatjuk olvasóinkat.

null

A CFS modell hőmérsékleti anomália előrejelzése augusztusra.
Jól látszik a hőmérsékleti megosztottság Európában. A Kárpát-medence a köztes zónában található.

null

A CFS modell csapadék anomália előrejelzése augusztusra. A zöld és kék szín, az átlagosnál több csapadékot jelenti. Tőlünk délre továbbra is az alacsony nyomás uralkodhat, tehát sok csapadék valószínű. Ennek hatására időnként felettünk is erősödhet majd a zápor, zivatarhajlam.

null

A GFS modell hőmérsékleti térképe. Jól látható, hogy hazánk éppen egy ütközőzónában fekszik. Európa keleti, északkeleti tájain az átlagosnál melegebb van, míg a nyugati, délnyugati területeken hűvösebb. A Dunántúl már a mérsékelten meleg zónába tartozik, a Tiszántúlon pedig még forró a levegő.

null

A GFS modell hőmérsékleti előrejelzése augusztus 14.-re. Délnyugati áramlással afrikai eredetű levegő éri el a Kárpát-medencét. Ennek bekövetkezése egyelőre még kérdéses, de a mostani számítások szerint, bizonytalan időtartalmú hőhullám kezdődhet.

A szerzőről

Szalinay Tibor vagyok, kaposvári fényképész. Gyerekkorom óta hobbim a meteorológia. A több évtizedes megfigyeléseimet ötvözöm az interneten ma már elérhető, profi meteorológiai modellek előrejelzéseivel. Ezek segítségével készítek prognózisokat 7-10 napra előre, lakhelyemre és környékére. Főleg az extrém időjárási helyzetek érdekelnek, úgy mint télen a nagy havazások, hófúvások, rendkívüli hidegek, nyáron pedig a kemény zivatarok, nagy felhőszakadások, tartós hőhullámok...

Címkék: augusztus, szalinay, időjárás